Udruga Domine: Svaka žena ima pravo na život bez nasilja

0
Foto: Radio Dalmacija

Prošle godine policija je zabilježila gotovo 15 tisuća slučajeva obiteljskog nasilja, od čega su u 11 tisuća slučajeva počinitelji bili muškarci.
S tim velikim brojkama Hrvatska je dočekala Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava danas diljem svijeta.

Splitska udruga “Domine” uključila se akcijom Napravi korak prema društvu slobodnom od nasilja i time između dva datuma koji se tiču ljudskih prava otvorila 16 dana aktivizma:
Svaka žena ima pravo na život bez nasilja. Obaveza je svake države, pa tako i Hrvatske,  koja je potpisnica Istanbulske konvencije koja se bori protiv nasilja nad ženama i koja se bori za  žrtve obiteljskog nasilja,  da stvori sve uvjete da bi žene živjele bez nasilja. Nažalost Hrvatska to ne radi, ali ni većina drugih država u svijetu.

Cilj ove akcije koja se održala na splitskim Prokurativama bio je, osim upoznavanja građana gdje i kako mogu zatražiti pomoć, i podsjećanje vlade, sada već na odlasku, na obaveze preuzete tom konvencijom, istaknula nam je izvršna korodinatorica udruge Mirjana Kučer.
Pri tom je udruga osmislila jednostavan način:
Nudimo razgledanice koje mogu poslati budućoj vladi Hravtske. BIlo bi idealno da ih zatrpamo prvi dan zasjedanja , malo da promisle o stvarnim životnim problemima, jer ipak su stvarni problemi u obitelji i treba se s njima nositi svakim dan.

Vesna Ivić Šimetin podržava akciju i privatno i kao direktorica splitskog ureda Hrvatske udruge poslodavaca koja je s Dominama  već surađivala na nekoliko europskih projekata:
Smatram da su žene u Hrvatskoj još uvijek u prevelikom broju  žrtve nasilja. Imam razglednicu, potpisat ću je i poslat ću je na  adresu Vlade RH, Trg sv. Marka 2.Pozivam sve žene da se pridruže ovoj akciji.

Građani su na današnjem događaju mogli financijski pomoći rad savjetovališta udruge ili raspitat se za volontiranje u različitim aktivnostima udruge:
Napravile smo jednu zgodnu kampanju sa princezama i likovima iz bajki ,pokušavajući demistificirati činjenicu da život nije ni bajka ni san . Imamo promotivne torbe, majice i šalice čijom kupnjom građani mogu  podržati naš rad.

Ako ste zainteresirani, ali ipak niste stigli danas biti na Prokurativama, bit će još prilika, jer Dani aktivizma završavaju tek 10.prosinca kada se obilježava Dan ljudskih prava.