Udruge Franak i Kreda: Pričekajte s odgovorom bankama

0
Foto: www.poslovni.hr

Gotovo svaki dan “izranjaju” neki novi momenti oko postupka konverzije kredita u tzv. švicarcima.

Tako je nakon zaprimljenih prigovora dviju udruga dužnika o uočenim nepravilnostima, Hrvatska narodna banka objavila kako neće stići završiti postupanje po prijavama u roku od 30 dana u kojem korisnici moraju prihvatiti ili ne konverziju njihovog kredita.

Sve eventualne nezakonitosti mogu biti samo naknadno predmet rješenja HNB-a ili odluka sudova – stoji u priopćenju središnje banke u kojemu se ističe i da će se, ukoliko se te nepravilnosti utvrde bankama naložiti da ih i isprave.

Komentar nastale situacije potražili smo u udruzi Franak, Goran Aleksić:
“To je jednostavno izvlačenje, nije istina da to mora dugo trajati. Mnoge od tih stvari su očigledne in ije potrebna neka velika  provjera, dovoljno je pogledati u aneks ugovora. A što se tiče provjere kamata, to možda zahtjeva neku dulju radnju, ali ne dulje od sedam dana.”

Opet nema generalnog savjeta za dužnike:
“Možda nije loše malo pričekati da vidimo kako će se situacija razvijati. Nek malo to sve izračunaju, nek provjere da li im je kamata visoka ili nije. Svatko mora vidjet da li mu taj izračun koji je dobio odgovara ili ne.I prihvatiti ili ne prihvatiti konverziju, jer onaj tko ne prihvati mora biti svjestan toga da će imati glavnicu isti kakva ima  sada i da će mu od siječnja rate  narasti za 10 posto zbog toga što više neće biti zamrznutog tečaja.”

Izračun konverzije se mora prihvatiti u roku od mjesec dana da bi se ona mogla provesti, a dužnici već znaju da banci moraju vratiti ispunjen obrazac preporučenom poštom. Aneks ugovora potpisuje se nakon toga.

“Nitko se ne mora bojati. Ukoliko uistinu HNB i nakon konverzije otkrije nezakonitosti i ako banka bude inzistirala na primjeni toga nečega što je  za mene štetno, ja ću vrlo jednostavno sudski riješiti taj problem. Imat ću dokaze, HNB tvrdi da je to sve nezakonito i tu problema neće biti.”

I Igor Kontrec iz udruge Kreda slaže se da bi dužnici s odlukom trebali pričekati koji dan, a Ministarstvo financija i HNB, kaže, trebali bi napokon regulirati ponašanje banaka :

“Taj HNB nama služi samo kao ukras, a ne kao regulator. Ukoliko nekoliko volontera može doći do tih podataka kamatnih stopa i može utvrditi koliko bi one morale biti, sigurno može i institucija poput HNB-a koja troši  milijune kuna, ali po tko zna koji put građane upućuju da podnose tužbe. Građani su preplašeni tako da se oni na to vjerojatno neće odlučivati i opet su prepušteni samovolji banaka.”

Dužnici su, nema sumnje, umorni od “igara bez granica” oko švicarca, ali još malo strpljenja, poručuju iz obje udruge, neće im škoditi.