UEFA, ECA i EL poslali su dopis nacionalnim savezima

0

Predsjednici UEFA-e, Europskog udruženja klubova i Europskih liga iznijeli su zajedničke poglede prema izvanrednoj situaciji koju je uzrokovala globalna pandemija novog koronavirusa.

Dopis prenosimo u cijelosti.

Poštovani savezi članovi,

poštovane lige članice,

poštovani klubovi članovi,

Aktualna zdravstvena kriza izazvana širenjem COVID-19 u našim je društvima bez presedana. Pod najvećom je prijetnjom zdravlje naših građana, koje je, neosporno, prioritet broj jedan. Ona dramatično pogađa sve industrije i sve gospodarske sektore. Nogomet nije iznimka i sva naša natjecanja, i domaća i europska, od prije nekoliko su tjedana primorana na prekid.

U takvom ozbiljnom scenariju, europski nogomet je bez obzira na sve bio sposoban reagirati kao ujedinjena obitelj. 17. ožujka UEFA, Europsko udruženje klubova i Europske lige zauzeli su zajedničko stajalište za poduzimanje svih napora da bi se omogućio završetak svih domaćih i europskih natjecanja, a u skladu s njihovim sustavima. Od ogromnog je značaja da čak i u ovim poremećenim okolnostima epidemija neće biti prepreka da natjecanja budu odlučena na terenu, u skladu sa svojim pravilima i da svi sportski naslovi budu dodijeljeni osnovom postignutih rezultata. Kao odgovorni lideri našeg sporta, to je ono što moramo osigurati, sve dok postoji i posljednja mogućnost i sve dok su rješenja u pogledu planiranja, operative i regularnosti moguća.

Kročimo zajedno svjesni da u ovoj krizi samo izvanredno koordinirani napori svih organizatora natjecanja mogu biti od pomoći europskom nogometu, na način da se u cijelosti oporavi njegova ključna vrijednost, a to su natjecanja. Bez jedinstva i bez solidarnosti, nitko neće moći izaći iz ove krize, budući da smo svi međuovisni jedni o drugima.

Ova predanost dobila je konkretnu izvedbu u obliku dviju zajedničkih radnih skupina koje su osnovane radi traženja rješenja po pitanju opcija kalendara, kao i pravnih, regulatornih i financijskih posljedica potencijalne preopterećenosti kalendara, što bi moglo produljiti natjecanja iz 2019./20. nakon 30. lipnja.

Ove radne skupine održale su nekoliko sastanaka i u dnevnom su kontaktu kako bi osigurale da se ostvari glavni cilj, a to je da se sva natjecanja privedu svom prirodnom završetku. Da bi se to postiglo, pripremljeni su konkretni planovi. Njihov se rad sad usmjerava na scenarije koji obuhvaćaju mjesece srpanj i kolovoz, uključujući i mogućnost da se Uefina natjecanja nastave nakon završetka domaćih liga. Strogo je potrebno zajedničko upravljanje kalendarima, budući da se završetak tekuće natjecateljske godine mora koordinirati s početkom nove, a što može biti djelomično dovedeno u pitanje zbog ove preopterećenosti kalendara.

Prateći pozorno razvoj trenutne situacije, radna skupina zadužena za kalendar, predstavit će, idealno do sredine svibnja, koji se planovi za završetak natjecateljske godine mogu usvojiti, a da nitko ne bude zapostavljen. Prekid natjecanja trebalo bi zaista biti zadnje rješenje, a nakon što niti jedna alternativa kalendara ne bi omogućila da se natjecateljska godina završi.

Uvjereni smo da u narednim mjesecima nogomet može ponovno početi – u uvjetima koje će diktirati tijela javne vlasti – i vjerujemo da je u ovom trenutku, bilo kakva odluka o potpunom prekidu domaćih natjecanja preuranjena i neopravdana. Budući da sudjelovanje u UEFA klupskim natjecanjima određuje sportski rezultat postignut po završetku kompletnog domaćeg natjecanja, preuranjeni završetak doveo bi do sumnji u ispunjenje ovog uvjeta. UEFA zadržava pravo da procjenjuje pravo klubova da im bude dopušten pristup u UEFA klupska natjecanja u 2020./21. u skladu s relevantnim važećim propozicijama natjecanja.

Znamo koliko s nama dijelite ključne vrijednost našeg sporta te osjećamo vašu potporu u misiji zaštite integriteta njegovih natjecanja. Pozivamo sve i svakog na lojalnost i potporu udruženim naporima koji su od zajedničkog interesa za europski nogomet i povjerenje vašim predstavnicima u radnoj skupini.

S našom zahvalnošću, iskreno,

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e

Andrea Agnelli, predsjednik ECA-e

Lars-Christer Olsson, predsjednik EL-a