UEFA: Euro odgođen 12 mjeseci!

0
Foto: uefa.com

Europsko nogometno prvenstvo odgađa se točno 364 dana. Novi termin je od 11. lipnja do 11. srpnja 2021., objavila je UEFA.

Odgodi su prethodile videokonferencije s predstavnicima Udruge europskih klubova, Europskih liga (njih 32 u kojima ligu vode posebna tijela a ne nacionalni savezi), Udruge profesionalnih nogometaša te predsjednicima i glavnim tajnicima 55 nacionalnih saveza članica UEFA-e.

U sljedećih mjesec dana UEFA će objaviti informacije o povratu novca kupcima ulaznica za Euro 2020. koji sljedeće godine neće moći doći na utakmice. Naknadno će se donijeti odluka o novim terminima za ostala UEFA natjecanja, klupska i nacionalna, za muškarce i žene.

Davanjem prioriteta dovršavanju nacionalnih natjecanja UEFA je povukla potez solidarnosti bez presedana. Fornirana je radna grupa koja će istražiti mogućnosti za dovršenje natjecanja u Ligi prvaka i UEFA Europa ligi, navodi se u priopćenju na stranicama UEFA-e.

Zdravlje svih uključenih u nogomet je prioritet. Ujedno želimo izbjeći stavljanje nepotrebnog pritiska na nacionalne javne usluge uključene u organizaciju utakmica. Potez će pomoći da se dovrše sva domaća natjecanja koja su trenutno prekinuta zbog pandemije koronavirusa.

Sva UEFA natjecanja i utakmice, uključujući prijateljske, za klubove i reprezentacije i za muškarce i za žene odgađaju se do daljnjeg. Utakmice doigravanja za Euro 2020 i međunarodne prijateljske utakmice koje su bile planirane za kraj ožujka igrat će se u terminu predviđenom za međunarodne utakmice u lipnju, ovisno o procjeni situacije.

Oformljena je radna skupina uz sudjelovanje predstavnika liga i klubova kako bi pronašla rješenja za kalendar koji bi omogućio dovršenje aktualne sezone, dodaje se u priopćenju.