Uhidbeni nalog za Pistoriusa

0
Foto: EPA

Južnoafričke pravosudne službe izdale su uhidbeni nalog za paraolimpijca Oscara Pistoriusa, prema lokalnoj televiziji, dok tužiteljstvo za sada nije moglo potvrditi tu informaciju.

Izdan je uhidbeni nalog za Oscara Pistoriusa koji će biti primjenjen u utorak, navelo je informativni kanal eNCA. Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Lusanda Ntuli je rekla da za sada do zapisničara ništa nije stiglo.

Oscara Pistoriusa, optuženog za ubojstvo djevojke u veljači 2013., Vrhovni sud u Bloemfonteinu je u žalbenom postupku proglasio krivim. Nakon presude Pistorius je i dalje na kontroliranoj slobodi. Tom novom presudom paraolimpijski prvak proglašen je ubojicom i mora biti uhićen.

Prema proceduri, on se u utorak mora pojaviti na sudu Pretorie gdje će uložiti molbu za oslobođenjem pod jamčevinom, u očekivanju nove presude. Sudac treba potpisati uhidbeni nalog, objasnila je glasnogovornica.

Prema jednom južnoafričkom novinaru koji je dobro upoznat s predmetom, uhidbeni nalog je napisan ali ga još treba potpisati jedan sudac da bi bio valjan.

Pistorius je na prvoj instanci osuđen na 5 godina zatvora zbog ubojstva iz nehata, a zatim je nakon godine dana zatvora pušten na uvjetnu slobodu. Sada riskira minimalni zatvor od 15 godina koji će poništiti sadašnju presudu i slobodu pod nadzorom.

Pistorius nikada nije zanijekao da je ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp, ali je uvijek tvrdio da je mislio da puca na provalnika koji je banuo k njemu usred noći. (Hina)