Ujutro u 7 sati započinje glasovanje na izborima za Europski parlament

0

Hrvatski građani s pravom glasa, u nedjelju, treći put od ulaska Hrvatske u EU, biraju zastupnike koji će ih sljedećih pet godina predstavljati u Europskom parlamentu. Hrvatska ima pravo na 12 zastupnika.

Biračka mjesta bit će otvorena  od 7 do 19 sati, a pravo glasa na ovim izborima, prema podacima Ministarstva uprave, ima 3,831.389 birača.

Birači glasaju na biračkim mjestima određenim po adresi njihova prebivališta. Oni koji se na izborni dan zateknu izvan mjesta prebivališta ili u inozemstvu također mogu glasati, ali samo ako su do 15. svibnja ove godine podnijeli zahtjev nadležnom tijelu državne uprave da im se u mjestu ili državi gdje borave na dan izbora omogući glasanje.

Cijela se Hrvatska, uključujući i birače dijaspore, na europskim izborima tretira kao jedna izborna jedinica. Na ovim europskim izborima natječu se 33 liste na kojima je ukupno 396 kandidata. Dvije izborne liste su nestranačke, a ostale su stranačke ili liste koalicije stranaka.

Glasa se tako da birač zaokruži smo jednu od ponuđenih izbornih lista, a na odabranoj listi može zaokružiti i ime jednog kandidata kojeg bi najradije vidio u Europskom parlamentu – tj. dati mu preferencijalni glas.

Europski zastupnici biraju se srazmjernim sustavom, a zastupničko mjesto osvaja lista koja je dobila najmanje 5 posto od ukupnog broja važećih glasova.

DIP će prve izborne rezultate objaviti u nedjelju u 23 sata po hrvatskom vremenu, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji – državi u kojoj se birališta zatvaraju najkasnije.

Potpune izborne rezultate DIP će objaviti u ponedjeljak iza podneva. Međutim, već u 19 sati, odmah nakon zatvaranja birališta, bit će objavljeni rezultati izlaznih anketa. Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta u 19 sati. Kršenje šutnje se sankcionira kaznama koje iznose i do 500 tisuća kuna.

S odzivom od samo 25,2 posto Hrvatska je na prošlim europskim izborima bila među državama s najslabijom izlaznošću. Prema posljednjem istraživanju Eurobarometra, 33 posto hrvatskih ispitanika izjavilo je da će “sigurno” ili “vrlo vjerojatno” izaći na  izbore za Europski parlament..