Ukupan broj oboljelih od koronavirusa porastao na 442, ali povećava se i broj izliječenih!

0
Foto: Foto: FAH / POOL

Trenutno je potvrđeno ukupno 442 osobe zaražene koronavirusom, a 22 osobe su ozdravile i otpuštene iz bolnice. Obavljeno je 3618 testiranja.

Novozaraženih osoba je 24, što znači da je ukupan broj dosad oboljelih 442. U zadnja 24 sata zaraženo je 60 novih osoba, što znači da nam se broj ne povećava. U subotu smo imali 87 novih slučajeva, ali nakon toga taj broj pada. To daje nadu da će naš rast slučajeva biti više položen nego uspravan“, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Potvrdio je da je patološki nalaz umrle osobe iz Istre pokazao da je osoba umrla od koronavirusa.

Dobra vijest je da se nije povećao broj bolesnika na respiratoru. Nije dobro što je jedan od tih bolesnika u pogoršanju, ali se ipak nadamo da ćemo uspjeti uraditi sve da mu se stanje poboljša. Od jutra je osam novih pozitivih hospitlaizirano i nekolio je osoba na promatranju sa simptoima koji čekaju test da se vidi jesu li zaraženi“, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Na upit primjenjuju li kombinaciju lijekova sa sumamedom, ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić kazala je: “Nema potrebe da se ide iracionalno sa sumamedom. On ne može djelovati na virus, ali može djelovati na imunološki sustav tako da smiruje upalu. Tu treba biti pametan i ne treba istrčavati s tim lijekom. Istraživanja pokazuju da virus u nekoliko prvih dana utišava naš imunološki sustav te mu se tako omogućava brže širenje i izazivanje veće štete na organizmu. Kada bismo išli davati sumamed morali bismo imati studiju da bismo vidjeli da on ne može naštetiti“.