Uloga Sveučilišta u razvoju kongresnog i znanstvenog turizma

0
Foto: szssplit.hr

Već nekoliko godina analiziraju se mogućnosti produljenja turističke sezone na barem deset mjeseci u godini. Novi sastav u ministarstvu turizma priliku vidi u kongresnom i znanstvenom turizmu, segmentu koji je danas nedovoljno razvijen u Hrvatskoj, a pruža velike mogućnosti.

U tom smislu nedostaju nam resursi, prije svega velike kongresne dvorane koje su preduvjet ostvarenja takvim ciljeva. Kako bi se priča u tom smislu čim prije pretvorila u zbilju ruku pomoći što se tiče Splita pružit će splitsko Sveučilište. Novi kompleks na Campusu idealan je prostor koji kako nam je potvrdio rektor Sveučilišta Šimun Anđelinović pruža velike mogućnosti, kako u prostornom smislu tako i logističkom;”Imamo prostorne resuse koje želimo davatiu praznim terminima, kada nisu popunjeni sa nastavom. Kad smo išli to prebrojiti, dolazimo do jedne brojke od 5 tisuća sjedećih mjesta u taznim tipovima naših dvorana.

Veliku priliku za Split, dok se ne izgrade konkretni kongresni kapaciteti, a predložena lokacija je istočna splitska obala, vide i u resornom ministarstvu. Zamjenik ministra turizma Robert Pauletić, sudjelujući na okruglom stolu u Splitu na temu “Uloga Sveučilišta u razvoju kongresnog i znanstvenog turizma”, istaknuo je kako je s idejom upoznat i ministar Anton Kliman, te kako je raspoloženje u ministarstvu po tom pitanju i više nego pozitivno;”Riječ je o jednoj sjajnoj ideji, u sektoru u kojem nismo baš najjači sto se tiče turizma. Radi se o projektu koji je vrlo koristan za Split ali i za Hrvatsku. Bez većih ulaganja imamo efekt.

Ideju su podržale i Županijska i gradska Turistička zajednica kao i predstavnici brojnih turističkih agencija koji su aktivno sudjelovali u raspravi i svojim prijedlozima podržali ideju koja nam pruža dodatne šanse u turizmu.