Umjesto u jednu, smeće treba bacati u tri kante

0
Foto: Arhiva

Odvojeno prikupljanje otpada i naplata otpada po količini, poslalo je obavezno u cijeloj Hrvatskoj, nakon što je 1. studenog stupila na snagu Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom.

Umjesto u jednu, smeće će se bacati u nekoliko kanti a uplatnica odvoza smeća imat će fiksni i varijabilni dio koji će ovisiti o volumenu otpada.

Gradovi i općine imaju sada rok od tri mjeseca da donesu odluku o naplati odvoza smeća po volumenu te postave po tri spremnika za odvajanje otpada ispred svake kuće i zgrade.

Jedinice lokalne samouprave koje ne ispoštuju odredbe kaznit će se novčanom kaznom od 100 tisuća do 800 tisuća kuna. Visoke kazne prijete i građanima te hrvatskoj državi.

Operativna direktorica splitske Čistoće Ljubica Vrdoljak izjavila nam je da na lageru imaju spremnih 300 kontejnera te da čekaju odluku Grada Splita o lokacijama za postavljanje tih kontejnera. Dodala je i da bi Grad Split bi na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća trebao donijeti odluku o novom načinu obračuna komunalnog otpada. Cijena odvoza bit će manja za one koji odvajaju otpad, za neke će ostati ista a poskupjet će za one koji čiji otpad ima više volumena pa time i više odvoza, rekla je Ljubica Vrdoljak.