UNICEF: Hladnoća prijeti djeci izbjeglicama na Balkanu

0

Organizacija za zaštitu djece Save the Children i UNICEF upozorili su u utorak na opasnost od hladnoće koja prijeti djeci izbjeglicama koja prelaze preko Balkana.

Stanje je očajno, rekla je glasnogovornica Save the Children Valentina Bollenback u telefonskom javljanju za AFP s granice između Srbije i Makedonije, područja trenutačno zametenog snijegom. Prijeti im pothlađivanje, upala pluća i druge bolesti, upozorila je. Kad stignu na granicu sa Srbijom nakon prelaska Makedonije, izbjeglice koji bježe od sukoba na Bliskom istoku prema zapadnoj Europi moraju pješice prijeći oko 2 kilometra terena prekrivenog dubokim snijegom do srpskog prihvatnog centra u Miratovcu.

UNICEF ističe da djeca izbjeglice stižu tjelesno slaba, prestrašena i da im često treba medicinska pomoć. Temperature koje se kreću ispod ništice prijete zdravlju djece koja nemaju ni prikladnu odjeću ni prehranu, navodi UNICEF u priopćenju. Nedostatak grijanja u prihvatnim centrima, ali i u nekim prijevoznim sredstvima, samo pogoršava stanje, dodaje se u priopćenju.

Više od milijun migranata i izbjeglica stiglo je 2015. u Europu, prema podacima Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR). Bez obzira na teške meteorološke uvjete, tisuće migranata i dalje se kreću prema Europi. Oko 7000 izbjeglica je ušlo u Srbiju od prošlog petka i zatim su preko Hrvatske nastavili put prema zapadnoj Europi, rekla je predstavnica UNHCR-a Mirjana Milenkovski. (Hina)