Upozorenja HAC-a i MUP-a zbog nadolazećeg snijega

0
Foto: pixabay.com

Obzirom da se prema prognozi tijekom vikenda u svim dijelovima zemlje očekuje snijeg, Hrvatske autoceste i MUP oglasili su se priopćenjem za vozače.

Prema prognozi DHMZ-a tijekom vikenda u svim dijelovima zemlje očekuje se snijeg, a naročito u Gorskom kotaru i Lici. Obzirom da se radi o prvim većim snježnim padalinama, HAC apelira na vozače da spremni krenu na put te da svoju vožnju prilagode uvjetima na autocesti.

Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, međutim, upozoravaju kako je u zimskim uvjetima, da bi vožnja bila što sigurnija, potrebna dodatna odgovornost i samih korisnika.

Podsjećamo da se sve informacije redovito objavljuju putem izvješća HAK-a, te na web stranicama HAK-a i HAC-a – Stanje na autocestama. Dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111″, navode iz HAC-a.

Zbog nadolazećih oborina oglasio se i MUP.

“Tijekom vikenda i početkom narednog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s snijegom, susnježicom te mogućom kišom koja se može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom te niskim jutarnjim temperaturama. Zbog navedenog, moguća je poledica, odnosno stvaranje snježnog pokrivača, dok se u pojedinim predjelima očekuje i jak vjetar.

U takvim okolnostima, kolnik će biti vlažan, sklizak i hladan, a moguće i zaleđen, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Stoga je potrebno da se prije vožnje u takvim uvjetima dodatno provjeri tehnička ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Preporuka je da se vozilo opremi zimskim gumama koje pri temperaturama nižim od 7°C imaju znatno bolje prianjanje na kolnik nego ljetne gume”, navode u MUP-u.