Upute DIP-a: Kako ćemo u nedjelju na izbore?

0
Foto: pixabay.com

Državno izborno povjerenstvo (DIP) održalo je konferenciju za medije u Hrvatskom saboru na temu organizacije glasanja na izborni dan.

Cijela uputa DIP-a odnosi na slogan #budimoodgovorni i sve što su propisali odnosi se na uređenje biračkog mjesta, organizacije izbora na biračkom mjestu, ponašanje birača, ponašanja članova biračkog odbora, načina na koji će se omogućiti glasovanje onim koji ne mogu doći na biračko mjesto uključujući i osobe koje će biti o samoizolaciji.

Sve osobe koje su u samoizolaciji moraju se do četvrtka javiti izbornim povjerenstvima u svojim gradovima i općinama,a da bi se ta informacija mogla na vrijeme mogla proslijediti biračkim odborima te da bi oni mogli napraviti plan svoga rada u nedjelju i da bi se što većem broju takvih građana omogućilo ustavnom ostvarivanju njihovih prava.

Što se tiče samih biračkih odbora, ono na što je naglasak, da će svi članovi biračkih odbora imati obavezne maske, preporuka je da imaju i rukavice. Birači će dolaskom na biralište trebati dezinficirati ruke te držati razmak. Što se tiče glasačkih kutija i paravana oni moraju biti na razmaku od 1.5 metar . Ako postoji više birača na biračkom mjestu ti birači moraju biti na udaljenosti od 1.5 metar, a isto tako i glasačka kutija od članova biračkog odbora moraju biti na razdaljini od najmanje 1.5 metar u trenutku kada birač ubaci glasački listić u glasačku kutiju.

Što se tiče glasanja izvan samog biračkog mjesta osim uobičajenih situacija kada birači ne mogu doći na biračko mjesto u slučaju invaliditeta ili bolesti sada su tu uključeni i birači koji su u samoizolaciji i njima dolaze članovi biračkog odbora na njihovu adresu stanovanja.

– One epidemiološke mjere koje članovi biračkog odbora moraju primjenjivati  na osobe koje su bolesne ili imaju invaliditet da će glasanje takvim biračima odvijati pred vratima stana. Preporuka je da takvi birači imaju maske a članovi biračkih odbora tada će imati maske i rukavice te dezinficijens. Dezinficirat će ruke birača prije i poslije glasanja kao i svoje rukavice na rukama, poručila je.

One osobe koje su u samoizolaciji će isto glasati pred vratima stana. Morat će obvezno imati maske na licu i ove ostale mjere koje su kod ostalih birača prisutne što se tiče epidemioloških mjera bit će i kod članova biračkih odbora i kod takvih birača, kazala je Vesna Fabijančić-Križanić iz DIP-a.

Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin rekla je što se tiče preporuka preporučuje se biračima da ujutro izmjere tjelesnu temperaturu, te ako je tjelesna temperatura više od 37.2 °C ili ako imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične simptome za COVID-19 tada se trebaju javiti nadležnom liječniku i tada oni ne smiju pristupiti biračkom mjestu kao i birači  koji su zaraženi, te oni birači za koje je izrečena mjera samoizolacije.

– Druga je preporuka da birači nose maske, a posebna preporuka je za one birače koji predstavljaju veći rizik, koji imaju neke druge bolesti pa predstavljaju rizik od razvoja COVID-a 19, dodala je Lovrin.

Lovrin je kazala da treba naglasiti da se radi o preporuci i da birači ako pristupe na biračko mjesto bez maske da će oni svejedno moći ostvariti svoje biračko pravo.