Uskočki boj za Klis

0
Foto: PR

Povijesno-scenskom manifestacijom „Uskočki boj za Klis“, u organizaciji Povijesne postrojbe Kliški uskoci, svečano je obilježena 371. obljetnica oslobođenja Klisa od turske vlasti.

Tradicionalni povijesno-scenski spektakl “Uskočki boj za Klis” i ove je godine oživio burnu klišku povijest i podsjetio na oslobođenje hrvatskog povijesnog i kraljevskog grada Klisa od turskih osvajača, koji su Klis pod svojom upravom držali punih 110 godina.

Zveket mačeva, pucnjevi iz kubura i topovska paljba živopisno su vratili posjetitelje u srednji vijek i doba obrane Klisa od Osmanlija.

U dvodnevnom spektaklu podno i unutar kliške tvrđave,  sudjelovalo je preko 300 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe te brojni domaći i strani posjetitelji.

Spektakularno uprizorenje povijesnog boja za Klis dio je bogatog i originalnog programa kliškog kulturnog ljeta koji posjetiteljima nudi pregršt izložbi, predstava, koncerata i ostalih popratnih događanja. Iznimno bogatu povijesnu i kulturnu baštinu tog kraja, ali i njegove prepoznatljive gastronomske i enološke posebnosti kroz kompjutorske 3D hologramske projekcije posjetiteljima predstavlja i nedavno otvoren interpretacijski centar u podnožju tvrđave.

Tvrđavu Klis iz godine u godinu posjećuje sve veći broj domaćih i stranih turista pa je tako prošle godine zabilježen rekord od 70.000 posjetitelja, ponajviše zahvaljujući projektu revitalizacije i obnove kliške tvrđave, koja je postala planetarno prepoznata zahvaljujući snimanju HBO-ove serije “Igre prijestolja”. Prihodi tvrđave premašili iznos od 3 milijuna kuna.