Uskoro započinje rekonstrukcija Širine u Solinu, ministar Butković izvođača uveo u posao

0
Foto: pixabay.com

Ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković  u društvu župana Blaženka Bobana i predsjednika uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića,   službeno uveo izvođača ‘DIV grupa’ u projekt rekonstrukcije raskrižja Širina u Solinu.

– Nakon realizacije istočne rampe i zapadne rampe koja je u izvođenju, danas u posao uvodimo izvođača na rekonstrukciji širine, projekt vrijedan oko 140 milijuna kuna bez PDV-a. S ovim projektom će u tri koraka završiti bitno prometno rješavanje i smanjenje gužvi na ovom raskrižju, koje je po frenkvenciji jedno od najprometnijih u Hrvatskoj – kazao je Butković.

Najavio je i da će kroz 15 do 20 dana potpisati ugovor za pristupne ceste tunelu Kozjak, a očekuje da bi izvođač trebao biti izabran tijekom ožujka.

– Split je godinama ostao u zapećku što se tiče prometne infrastrukture. Već sam rekao da će 2022. godina biti godina bagera u našoj županiji, kako kroz aglomeracije, tako i kroz prometnu infrastrukturu. Drago mi je da se već u siječnju intezivno kreće s aktivnostima, pogotovo ovim projektom kojim će biti rasterećeno ovo raskrižje koje je drugo po frekventnosti u Hrvatskoj. Projektom na istočnoj strani grada bit će rasterećeno raskrižje koje je prvo po frekventnosti – kazao je Boban.

Ponovio je da je ovaj projekt pretpostavka za još jedan ulaz u Split.

– Sve što prometuje iz Kaštela, Trogira i preko tunela Kozjak doći će na ovaj nadvožnjak, preći preko kraja zapadne rampe i direktno ste u centru grada Splita – kazao je Boban. Dodao je i da u ožujku kreće spajanje mosta nad Cetinom i povezivanje dvaju tunela, a krajem sezone i puštanje zaobilaznice Omiša u punom profilu u promet. Uskoro će započeti i radovi na čvorištu Mravince-TTTS.

Iako je izvođač danas službeno uveden u posao, radovi na rekonstrukciji Širine započet će tek za mjesec dana, kazao je Josip Škorić.

– Na ovom se području trenutno odvijaju arheološki radovi, ali izvođač ‘Grupa DIV’ počinje s pripremom izvedbene dokumentacije i nacrta za čeličnu konstrukciju – kazao je Škorić.

– Nadvožnjak će biti dug 506 metara, cijeli zahvat je u dužini oko jednog kilometra. Rekonstruirat će se i dva mosta, stari i novi Jadro, a visina će se uklopiti s postojećim objektima na trasi. Svi radovi će se odvijati na način da neće ometati postojeći promet, a privremena prometna regulacija će se uvesti iduće godine – dodao je Škorić.

Projekt rekonstrukcije širine vrijedan je 137 milijuna kuna bez PDV-a, a rok za dovršetak radova je dvije godine.