Ususret Danu obrane grada Splita delegacija grada položila vijence

0
Foto: Radio Dalmacija

Povodom obilježavanja sutrašnjeg Dana obrane grada Splita i razbijanja pomorske blokade Jadrana delegacija grada položila je vijence kod Središnjeg križa na Lovrincu.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar izjavio je: “To je jedna od onih suludih stvari koje se mogu desiti. Grad Split je djelomično financirao izgradnju razarača koji je građen u Brodosplitu, koji ima ime Splita i na kojem su plovili ljudi koji su živjeli u Splitu. Na kraju je taj brod okrenuo topove prema Splitu i pucao po gradu te ubio nekoliko naših sugrađana. Srećom da su hrvatski branitelji, odnosno Hrvatska ratna mornarica i vojska, reagirali brzo i efikasno i potjerali taj brod.”

Tog ljeta 1991. godine Jugoslavenska ratna mornarica blokirala je Split.  Bez njihove kontrole se nije moglo isploviti ni uploviti u gradsku luku. Kao bazu su koristili Loru te su nesmetano plovili ratnim brodovima u splitskom akvatoriju i topničkom paljbom uništavali infrastrukturu na kopnu.

Nakon što su napali Split sa istoimenog razarača, 15. studenog 1991. godine, hrvatske snage su žestoko odgovorile i potjerale agresora. Lora je blokirana s kopnene i morske strane pa je Jugoslavenska ratna mornarica glavno logističko sjedište morala preseliti u luku Vis.

Njeni brodovi nisu više mogli ploviti splitskim akvatorijem. Zbog toga se na sutrašnji dan prisjećamo te ključne pobjede s početka Domovinskog rata.