Vatrogasna vježba na Spinutu: Spašeni iz gorućeg nebodera

0
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

U splitskom gradskom kotaru Spinut, ispred zgrade u  Jobovoj 1 održana je edukativno-pokazna vatrogasna vježba spašavanja s visokih zgrada u kordinaciji policije, vatrogasaca, hitne pomoći, HGSS-a i Crvenog križa.

Vježba “Spinut 2017”  počela  je  pozivom građana prema Centru 112 i dojavom da gori neboder.

Tijekom vježbe prikazano je početno gašenje požara na visokom objektu-neboderu, te evakuacija i spašavanje unesrećenih od strane JVP GS i HGSS. Vježba je trajala oko 30 minuta.

Pomoću vatrogasnih ljestvi spušten je jedan stanar, a nakon toga su pripadnici HGSS-a spasili još jednog ‘unesrećenog’ stanara pomoću nosila sa zadnjeg kata do parkinga.

Crveni križ je podigao šatore gdje se ukazala pomoć svim stanarima.

Nakon vježbe provodila se edukacija i upoznavanje građana s mjerama zaštite od požara i drugih ugroza, ali se i demonstrirao način korištenja vatrogasnih aparata i ostale opreme u slučaju nastanka požara, te uporaba defibrilatora od strane pripadnika HCK.

Voditelj odjela za preventivno-operativne poslove JVP Split, Nenad Ružić rekao je da se radi o projektu koji se provodi već dvije godine s ciljem povećavanja sigurnosti građana u smislu njihovog bolje interveniranja, osobito na visokim objektima i objektima u kojima boravi veći broj osoba.

U vježbi su sudjelovale operativne snage civilne zaštite Grada Splita:
– Javna vatrogasna postrojba Grada Splita
– Zavod za hitnu medicinsku pomoć SDŽ
– Policijska uprava Splitsko-dalmatinska
– Hrvatski crveni križ – Gradsko društvo CK Split
– Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Split
– Državna uprava za zaštitu i spašavanje