Večeras u HNK Split Carmen Slovačkog plesnog kazališta

0
Foto: PR

Baletna predstava Carmen Slovačkog plesnog kazališta otvorit će plesnu sezonu 2017/18 Hrvatskog narodnog kazališta Split izvedbom na velikoj pozornici splitskog kazališta u četvrtak 12. listopada, s početkom u 20 sati. Postavljena na glazbi Georgesa Bizeta i Rodiona Ščedrina, u koreografiji i režiji Jána Ďurovčíka, Carmen je spoj libertarijanskog i konzervativnog, španjolskog i slavenskog, čak s ponešto folklornih elemenata. U predstavi nastupaju solisti i ansambl Slovačkog plesnog kazališta.

Jedan od razloga zbog kojih sam se odlučio raditi Carmen je njena emotivnost. Volim emotivne predstave!, kaže Jan Ďurovčík koreograf, redatelj i libretist predstave koja je već gostovala u Londonu, Pekingu, Quebecu i Rimu. Osim u Splitu Carmen će, u sklopu ovogodišnje turneje, igrati i u SNP Novi Sad, Finskoj nacionalnoj operi, te u Centro Nacional de las Artes u Mexico Cityju. Kritike iz međunarodnog tiska govore o „predstavi koja oduzima dah“, „ubodu nožem, emocijama koje prodiru duboko u srce“, o „potresnoj posljednjoj sceni koja je rasplakala sve u gledalištu“, „nekonvencionalnoj koreografiji“, te o tome kako „Carmen u 50 minuta trajanja predstave nudi više emocija nego trosatni mjuzikl“.

Carmen sjedinjuje dva svijeta, dvije filozofije, konzervativnu i libertarijansku. Nerazumijevanje koje iz tog spoja proizlazi uzrok je svega što se događa na sceni u formi totalnog teatra u kojem se emocija prenosi jedinstvom glazbe, plesa i dramske ekspresije. Poštujući izvorni libreto Ďurovčík predstavu temelji na dobro poznatoj glazbi istoimene opere Georgesa Bizeta u obradi u baletnu suitu Rodiona Ščedrina. Osnovni zaplet i likovi su onakvi kakve dobro znamo, no u isto vrijeme s mnogo parafraziranja, no u isto vrijeme s mnogo parafraziranja, s mnogo prostora za vlastita tumačenja. Folklorni elementi pojavljuju se u liku Escamilla ali to nipošto nije folklorna predstava, naglašava autor.

Slovačko plesno kazalište (Slovenské Divadlo Tanca) osnovano je 2005. u Bratislavi na poticaj koreografa Jána Ďurovčíka. Nastavak je to tradicije Bratislavskog plesnog kazališta, jednog od najuspješnijih slovačkih komornih kazališta.