Viadukt: Most za Čiovo gotov do zime!

0

Viadukt nastavlja graditi most kopno – otok Čiovo, koji neće biti gotov do ljeta, ali bi mogao biti dovršen do zime, rekao je za Radio Dalmaciju predsjednik Uprave Viadukta Joško Mikulić.

Uz silne troškove i poduplavanje kapaciteta, te tehnička rješenja koja su na granici konstruktorskih dostignuća svjetske razine, uspjeli smo napraviti svoj dio posla u zadanom roku. Dogodio se problem s čelikom, nominirani podizvođači za čeličnu konstrukciju mosta koja čini pola financijske vrijednosti iz raznih razloga su zakasnili. Neuobičajeno tumačenje načina plaćanja čelične kontrukcije od strane investitora dovelo je do toga da je Viadukt morao sam isfinancirati proizvodnju čelične konstrukcije mosta dok se nalazi u pogonima Đure Đakovića i ZM-Vikoma jer investitor tumači da će to platiti kad se smontira na licu mjesta. Nijedna tvrtka to nikad u povijesti nije doživjela. Zaista je nekorektno da se, prešućujući sve ove probleme sa samim temeljenjem, na kraju sva krivica svalila na Viadukt, a to ne odgovara činjenicama. Mi smo danas morali reagirati jer je Viadukt zadnja velika građevinska tvrtka u Hrvatskoj, štoviše u vlasništvu svojih zaposlenika – malih dioničara, radnika – i šteta koju smo pretrpjeli ovim napisima je enormna, kazao nam je Mikulić.

Hrvatske ceste, onako kako gospodin Mikulić predlaže, plaćanje apsolutno ne izvršavaju po običajima u graditeljstvu već onako kako je to propisano zakonom, a to je sukladno ugovornim obvezama. Hrvatske ceste platile su podizvođačima dosad svu izrađenu čeličnu konstrukciju koja je dopremljena na gradilište, a za što je Viadukt ispostavio i situaciju. Plaćanje je izvršeno ne u roku, nego odmah. Plaćen je i izvedbeni projekt, kao i svi radovi koji su temeljem njega izvršeni. Hrvatske ceste ispoštovale su sve svoje obveze, sve su platile i ne možemo govoriti ni o kakvoj krivici investitora radova. Postoji mogućnost da most bude gotov krajem godine, možemo govoriti tek o datumu 26.12. i to je optimistična opcija. Mi smo zatražili od tvrtke Viadukt da do srijede ujutro izradi detaljan dinamički plan koji mora dostaviti resornom ministru i Hrvatskim cestama pa ćemo do kraja tjedna donijeti odluku kako dalje, izjavila je za Radio Dalmaciju glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić.

Kontaktirali smo i resornog ministra Olega Butkovića koji je kazao da u ovom trenutku neće davati izjavu.