Više od 500 djece ostalo neupisano u splitske vrtiće

0
Foto: pixabay

Prvi privremeni rezultati upisa u četiri vrtićke ustanove Grada Splita – DV Radost, DV Cvit Mediterana, DV Marijan i DV Grigor Vitez za pedagošku 2022./2023. godinu objavljeni su danas  na web stranicama dječjih vrtića.

Gradski dječji vrtići  zaprimili su ukupno 1516 zahtjeva od kojih 360 zahtjeva nisu ispunjavala uvjete za upis. Po završetku prvog kruga upisa u gradske predškolske ustanove upisano je 632 djece. Za 524 djece koja ispunjavaju propisane uvjete, a koje prema prvim privremenim rezultatima nisu upisana u prvom krugu, Grad će uložiti maksimalne napore kako bi se što veći broj djece upisalo u gradske ili privatne dječje vrtiće, obzirom da su izjednačene cijene redovnih programa i u gradskim i u privatnim vrtićima.

U ovom trenutku u sve četiri predškolske ustanove  preostalo je ukupno 90 slobodnih mjesta. Očekuje se da će po završetku žalbenog roka, veći broj djece koja ispunjavaju uvjete, a nisu upisana u prvom krugu biti zbrinuta u gradskim ili privatnim dječjim vrtićima. Naime kao i prethodnih godina postoji veliki broj dvostrukih zahtjeva za upis prema gradskim i prema privatnim dječjim vrtićima. Nakon napravljene analize imat ćemo točne podatke.

Ovogodišnji rezultati ukazali su na rastući trend zahtjeva za upis u jasličke programe. Predškolske ustanove bilježe porast broja predškolaca  koji će i u idućoj pedagoškoj godini zbog odgoda odlaska u školu ostati u vrtiću, kao i povećani broj djece s poteškoćama.

Kako je razvidno da se problem nedostatnog broja upisnih mjesta može riješiti jedino izgradnjom novih dječjih vrtića, Grad Split je poduzeo sve potrebne radnje za skoru izgradnju tri nova dječja vrtića i rekonstrukciju jednog postojećeg i to na području GK Pujanke, GK Kila, GK Žnjan Pazdigrad i GK Lokve.