Više od polovice Hrvata za uvođenje vojnog roka

0
Foto: Suradnik13 / Wikipedia

Uvođenje obaveznog vojnog roka – DA! Pokazalo je tako istraživanje EduCentra. Više od polovice ispitanika smatra da je to dobar način za stjecanje discipline i radnih navika. Vjeruju kako je vojni rok “dobar oblik odgoja koji je potreban većini muškaraca”.

“Jedan ispitanik je komentirao kako je vojska najbolja i najjača organizacija na svijetu i svi od 16 do 45 godina trebaju je iskusiti i, ovisno o školi, dobiti časnički ili dočasnički čin. Također ispitanici navode kako danas muškarci nisu muškarci i kako ne znaju zamijeniti žarulju ili zabiti čavao u zid. Također neki vjeruju kako je vojni rok prijeko potreban. Jedan od ispitanika je kazao da je to jedini način da muškarci nauče spremati krevet i ne ostavljati prljave čarape ispod kreveta, te na kraju naučiti poštivati roditelje”, kazala je Maja Mahovlić s portala MojPosao.

S druge strane, dio građana protivi se uvođenju obaveznog vojnog roka.

“Vjeruju da se ratovi, između ostalog, mogu spriječiti samo ignoriranjem svega vojnog, pa tako i vojnog roka. Dio ispitanika kaže kako je vojni rok bacanje državnog novca i gubljenje vremena i da će se oni kojima je do vojske baviti onim čime žele. Dio njih vojni rok podržava ako nakon njega postoji mogućnost zapošljavanja. Jedan od ispitanika rekao je kako nitko nema pravo silom zakona niti bilo kojim drugim nasilnim aktom određivati mjesto, vrijeme i način razmišljanja”, kazala je Maja Mahovlić.