Volontirajte i postanite brodski domaćin na izletima na rijeci Krka

0
Foto: npkrka.hr

Javna ustanova Nacionalni park Krka i ove godine svim zainteresiranima dva programa volontiranja kojim im se otvara mogućnost da budu brodski domaćini na izletu Skradinski buk – Visovac – Roški slap ili da za potrebe parka budu istraživač mišljenja.

Detalji o svakom programu, kao i prijave, mogu se pronaći na internetskoj stranici Parkova Hrvatske http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/volontiraj/istrazivac-misljenja.

Veseli nas činjenica da među mladima vlada veliko zanimanje za prirodu, da je svijest o važnosti njezina očuvanja kod mladih visokorazvijena, pa vjerujemo da će se i ove godine brojni volonteri – bilo da se obrazuju za buduće stručnjake za zaštitu prirode, bilo da su samo zaljubljenici u nju – pridružiti tom programu, kako bismo na temelju povratnih informacija od njih mogli unaprijediti komunikaciju, ponuditi još kvalitetnije sadržaje i osigurati još bolju zaštitu prirode Nacionalnog parka ‘Krka’, istaknuo je mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj JU „NP Krka“.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kroz projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP) osmislilo je i pokrenulo program volontiranja u jedanaest parkova prirode i osam nacionalnih parkova pod nazivom „Razvoj volonterskih programa u hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode“.

Osmišljen je ukupno trideset jedan volonterski program a aktivnosti u koje se volonteri mogu uključiti obuhvaćaju prikupljanje podataka o biološkoj raznolikosti, anketiranje i informiranje posjetitelja, pomoć u održavanju staza i sl.

Volonterskim programima omogućuje se sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima. Svi programi usklađeni su s planovima upravljanja parkova i osmišljeni tako da doprinose zaštiti prirode. Popis svih programa s njihovim punim nazivima i opisom poslova nalazi se na internetskoj stranici Parkova Hrvatske https://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/volonterski-programi-u-parkovima-hrvatske/