Za sanaciju Karepovca odobreno 115 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava

0
Foto: PR, Grad Split

Temeljem prijave Grada Splita na Poziv na dostavu projektnih prijedlog za dodjelu bespovratnih sredstava EU fondova, a koji je objavljen u srpnju 2020. u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, donijelo je Odluku o financiranju projekta „Sanacija odlagališta komunalnog otpada Karepovac“ kojom se projektu dodjeljuje 114.867.436,75 kuna bespovratnih sredstava. Slijedi i službeno potpisivanje Ugovora o financiranju koje će uskoro biti upriličeno u Splitu.

Zadovoljstvo zbog uspješne prijave koja će dati vjetar u leđa realizaciji strateškog projekta od velikog značaja za grad i građane, izrazio je zamjenik gradonačelnika Nino Vela, posebno zahvalivši gradskoj Službi za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima te Službi za međunarodne i EU projekte na angažmanu i suradnji: Projekt je već u provedbi, prvu smo fazu završili mjesec dana prije roka u travnju ove godine, a financirali smo ga sredstvima Grada Splita i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Financijska potpora EU fondova iznimno je važna zbog nastavka projekta sanacije i integracije sustava gospodarenja otpadom odlagališta Karepovac do njegova zatvaranja.

Podsjetimo kako je opći cilj projekta „Sanacija odlagališta komunalnog otpada Karepovac“ povećati kvalitetu života na području grada Splita sa smanjenim štetnim utjecajem na okoliš i ljudsko zdravlje, a specifični razviti ekološki prihvatljiv integrirani sustav gospodarenja otpadom s poticanjem zasebnog prikupljanja korisnih sirovina, obrade i iskorištavanja preostalog miješanog otpada te zbrinjavanje preostalog otpada na odgovarajući način i u skladu sa zakonskom regulativom, a do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Lećevica.

Projekt sanacije će se provesti kroz sedam faza od kojih je prva, najveća, najvažnija i najneugodnija dovršena, a obuhvaćala je djelomični iskop, premještanje i konačno oblikovanje postojećeg otpada na odlagalištu Karepovac. Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava dodatni je poticaj za realizaciju ostalih faza projekta koje će se provoditi u narednom periodu, a namjera Grada Splita je sve završiti i prije službenog roka provedbe projekta, 31. prosinca 2023. godine.

*Ukupna vrijednost projekta je 289.007.799,65 HRK (s PDV-om).
*Maksimalni iznos bespovratnih sredstava dodijeljenih Gradu Splitu iz Kohezijskog fonda iznosi 114.867.436,75 HRK (s PDV-om).