Za zaštitu UNESCO-a nominirane bukove šume na Velebitu

0
Foto: HINA / Ministarstvo zaštite okoliša i prirode / mm

Bukove šume u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica nominirane su za upis na popis svjetske baštine UNESCO-a, priopćilo je u srijedu Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Hrvatska je u prijedlog nominacije uključila posebno prirodno vrijedna područja bukovih šuma u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica. Riječ je o 1220 hektara bukove šume koja se u nacionalnom parku Sjeverni Velebit nalazi u strogom rezervatu “Hajdučki i Rožanski kukovi”, te 2013 hektara šume na lokacijama Suva draga-Klimenta i Oglavinovac-Javornik u nacionalnom parku Paklenica, ističe u priopćenju Ministarstvo. Time želimo omogućiti još veću razinu zaštite prirodnih ljepota Hrvatske i održivi razvoj područja koja okružuju naše parkove. Zaštita UNESCO-a donosi veću prepoznatljivost na svjetskoj razini što znači i dolazak većeg broja gostiju od čega će najveću korist imati lokalno stanovništvo, izjavio je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep.

To je izjavio nakon sastanka u Beču predstavnika 13 europskih zemalja koje pripremaju zajedničku nominaciju “Iskonskih bukovih šuma Karpata i drugih regija Europe” za upis na popis svjetske baštine UNESCO-a, navodi u priopćenju Ministarstvo. Dodaje kako su pod zaštitom UNESCO-a trenutno NP Plitvička jezera i PP Papuk, a Strizrep je uvjeren da će se na toj listi uskoro naći Sjeverni Velebit i Paklenica.

Lokaliteti koji se nominiraju za upis na Listu svjetske baštine moraju imati univerzalnu vrijednost koja je zaštićena. Iznimnost predloženih iskonskih bukovih šuma u NP Sjeverni Velebit i Paklenica temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju i veličini, ističe Ministarstvo. (Hina)