Zadar proslavio Dan grada

0

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Zadar je u utorak proslavio Dana grada, blagdan Sv. Krševana, a gradonačelnik Božidar Kalmeta tom je prigodom rekao da je to iznadproječni hrvatski grad koji je prepoznala i Europa.

Kako je u uvodnom govoru rekao gradonačelnik Božidar Kalmeta, dan je to u kojemu Zadrani slave opstojnost i život, u kojemu se na poseban način sjećaju svih sugrađana koji su svoje znanje i umijeće, rad i ljubav utkali u njegovu povijest. Posebno zahvaljujemo onima koji više nisu s nama, a njima i njihovim obiteljima najviše dugujemo biti složni i zajedno graditi i čuvati grad koji su toliko voljeli jer oni koji odustaju nikada ne pobjeđuju, a oni koji pobjeđuju nikada ne odustaju. I zato je Zadar, naš žilavi mediteranski starac nepresušnog mladenačkog duha, danas iznadprosječan hrvatski grad, grad koji je prepoznala i Europa, rekao je zadarski gradonačelnik.

Istaknuo je da su to postigli svi skupa unatoč dugogodišnjoj gospodarskoj krizi. Naprotiv, kriza nam je samo dala poticaj da damo svoj maksimum i tražimo rješenja, odlučni i posvećeni ciljevima, rekao je Kalmeta.
Tradicionalno, na svečanoj sjednici za Dan grada dodjeljuju se godišnje nagrade i priznanja, a ove godine nagradu za životno djelo dobili su dr. Boris Labar, priznati hematolog, i Davor Aras, istaknuti hrvatski i zadarski političar.
Nagradu grada Zadra dobili su Osnovna škola Bartula Kašića, Zadarski komorni orkestar, grupa Forum, Tanja i Igor Blaslov te Marin Buovac.
Dodijeljene su i druge prigodne nagrade. (Hina)