Zadarski župan proglasio elementarnu nepogodu zbog mraza krajem travnja

0
Foto: www.youtube.com

Zadarski župan Stipe Zrilić proglasio je elementarnu nepogodu za područje grada Benkovca i općina Galovac, Novigrad i Posedarje zbog šteta uzrokovanih mrazom koji je pogodio županiju krajem travnja ove godine.

Prema prvim procjenama radi se o znatnoj šteti, rekao nam je predsjedik županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, Davor Lonić:
Radi se o preko 50 milijuna kuna štete uglavnom na povrtlarskim i voćarskim kulturama, prvenstveno  na vinovoj lozi. Štete su velike od 80  do 100 posto uroda.

Poljoprivrednici trebaju do 12.svibnja općinskim i gradskom povjerenstvu Benkovca prijaviti svoju štetu na poljoprivrednim kulturama:
Nakon toga će ta povjerenstva napraviti konačnu procjenu štete i tek tada ćemo znati o kojim razinama štete se radi. Prema našim iskustvima uglavnom će to biti znatno više nego je rekla prva procjena, a ako i ostanu na ovim razinama to su izuzetno velike štete za poljoprivredu na području Zadarske županije.

Naknadi štete mogu se nadati  jedino oni poljoprivrednici koji su se osigurali protiv tih slučajeva u osiguravajućim kućama, a temeljem proglašenja elementarne štete mogu se nadati jedino pomoćima za štete u poljoprivredi iz državnog proračuna koje su do sada iznosile od 3 do 5 posto maksimalno. No, predsjednik županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda   uputio ih je na sredstva programa ruralnog razvoja, odnosno europska sredstva za pomoć u uklanjanju posljedica za što je preduvjet proglašenje elementarne nepogode:
Evo stvoreni su preduvjeti za sve te poljoprivrednike da pokušaju iskoristiti tu mogućnost.