Zadrani spasili od bure kornjaču Melitu do sada neviđenu u Jadranu!

0
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Nakon spašavanja labuda Ryana iz zaleđenog jezera i sigurne smrti, vremenske prilike još ne pokazuju milost! No, zato su se naši Dalmatinci još jednom dokazali!

Jučer su Zadrani imali akciju spašavanja kornjače Melite, velike glavate želve kojoj je bura i hladnoća skoro uzela njen dugi život.

Mislim da ima stotinjak kila, a isto toliko i godina. S obzirom na objektivne parametre, a to je mjerenje duljine i širine oklopa kolegica koja se baš bavi s kornjačama u rehabilitacijskom centru u Puli je došla do zaključka da takav primjerak još nije viđen u Jadranu, kazao nam je veterinar Marino Mirčeta koji je odmah po dojavi izašao na teren. Melitu su pronašli mještani na plaži kod Karina Donjeg. Bila je  u groznom stanju!

Životinja se najvjerojatnije nasukala zbog bure, isplivala je obalu i više se nije mogla vratiti. S obzirom da nam se nalaznik javio oko 10 sati, dok smo stigli na lice mjesta prošlo je sat vremena. Ona je već bila nasukana vjerojatno od jutra, izmorena i dehidrirana tako da nije ni mogla biti vraćena u more zbog pothlađenosti, kaže Marino Mirčeta i dodaje: Trebali smo je prenijeti do veterinarske ambulante gdje joj je pružena prva pomoć. Utopljena je i rehidrirana te je primljena u rehabilitacijski centar. Kolege iz veterinarske stanice Rijeka su je u kombiju odveli tamo.

Držimo fige Meliti, da se  izvuče iz ovoga! A svima koji su sudjelovali u spašavanju – svaka čast!

Kornjača Melita - duga 135cm, teska izmedju 100 i 150 kg i stara preko stotinu godina Kornjača Melita i veterinar Mirčeta sa sinom