Započela trodnevna manifestacija 19. Splitski polumaraton

0
Foto: RD

Maraton klub Marjan, kao najveći i najpoznatiji maraton klub u Dalmaciji i jedan od najvećih u Republici Hrvatskoj, od 22.02.2019. do 24.02.2019. organizira manifestaciju 19. SPLIT HALF MARATHON koja se sastoji od:
– sportskog sajma „Start“ (od 22.02. do 24.02. u SC Gripe)
– humanitarne utrke “dm dječje milje” (23.02. za djecu uzrasta 6 do 15 god.)
– „Trofej Slobodne Dalmacije“ – utrke na 5 KM (24.02.)
– utrke polumaratona i štafetnog polumaratona (24.02.)
– dodjele medalja i završne zabave (24.02.)
Na manifestaciji 2019. godine sudjeluje gotovo 2.500 trkača na polumaratonu, gotovo 400 trkača na utrci građana „Trofej Slobodne Dalmacije“, više stotina djece na „dm dječjim miljama“, a očekuje se oko 15.000 posjetitelja iz Hrvatske i svijeta.

Kristijan Sindik, predsjednik organizacijskog odbora 19. Split Half Marathona je izrazio zadovoljstvo značajnim rastom broja sudionika i objavio kako će ulicama Splita trčati gotovo 2.500 polumaratonaca, gotovo 400 trkača će proći srcem Splita na utrci „Trofej Slobodne Dalmacije, a više stotina djece će se okušati na utrkama „dm dječje milje“. Uvod u utrke je već u subotu kada su na programu dječje utrke u 15:00 sati, dok će festival trčanja otpočeti u nedjelju u 9:00 sati sa startom polumaratona, a nastaviti se utrkom Trofej Slobodne Dalmacije koja starta u 9:10. Potom je izrazio posebno zadovoljstvo i ponos što će ove godine na utrci sudjelovati cijeli niz poznatih osoba kako iz javnog života tako i iz sportskog, a posebno je istaknuo Boruta Pahora – predsjednika Republike Slovenije, Andru Krstulovića Oparu – gradonačelnika Grada Splita, kojem se posebno zahvalio na podršci i pomoći u pripremi i provedbi cjelokupne manifestacije, Matiju Posaveca – župana Međimurske županije te poznate Splićane iz sportskog i javnog života Nenada Periša, Igora Borasku, Marka Žaju, Damira Primorca. Naglasio je kako je ove godine konkurencija najjača do sada te se u Split vraćaju dva dosadašnja pobjednika, od kojih je jedan i nositelj rekorda staze te je izdvojio Joel Maina Mowangi, Laszlo Gregor, Wycliffe Biwott, a od žena je istaknuo našu Nikolinu Šustić, aktualnu svjetsku prvakinju na 100 km, Genet Gashie, Buzuayehu Mohamed Ahmed i Csilla Pap. Osim navedenih ove godine sudjeluje i running tim Europske Centralne Banke s više od 20 članova, a Sindik je posebno istaknuo novu suradnju s Moskovskim maratonom čiji predstavnici sudjeluju u utrci i na sajmu. U ime Organizacijskog odbora Sindik se posebno zahvalio Gradu Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Turističkoj zajednici na iznimnoj pomoći i podršci kako u pripremi i provedbi ovogodišnje manifestacije, tako i u pripremi Maratona 2020.

Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije je istaknuo kako Županija podupire ovaj Sajam i održavanje Split Half Marathon ne samo zbog promicanja zdravog života nego i zbog činjenice da su organizatori odabrali upravo ovaj termin, neposredno prije početka nove turističke sezone, a to je ono što nam treba – produženje turističke sezone i prilagodba novim trendovima u turizmu. Jedina smo županija koja je izradila Studiju prihvatnih kapaciteta turizma na svom području, što će zasigurno doprinijeti boljoj kvaliteti boravka turista, većim turističkim prihodima a onda i boljim životom naših sugrađana. Zato nas raduje ovakav pristup i zato ovu manifestaciju ocjenjujemo kao strateški značajnu za grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, te će i ubuduće imati našu konkretnu potporu.

Splitski polumaraton je događaj koji okuplja sve generacije, promiče sport kao način života, a Split kao sportski grad. To je njegova višestruka vrijednost, za koju je zaslužna upornost, entuzijazam i sportski dišpet organizatora. Trčati na stazi koja prolazi kroz gotovo sve dijelove grada bit će užitak i prava sportska turistička tura koja će vjerujem dodatno motivirati natjecatelje i rekreativce. Tko god pobijedio u nedjelju, pobijedit će sportski duh Splita, onaj nesalomljivi i najizdržljiviji – izjavio je Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Grada Splita te pozvao građane da izađu i pozdrave sve trkače, a svima želio lipo vrime i dobru sportsku sriću.
Za kraj je naglasio kako će se i sam okušati na petici, a onda početi pripreme za duge staze i prvi splitski maraton kojemu se već raduje.

Bogdan Šarić, direktor sajma sporta, rekreacije i fitnessa START 2019, nove jedinstvene manifestacije koja se održava u sklopu manifestacije Split Half Marathon od 22. 02. do 24. 02. 2019. u športskom centru Gripe, izjavio je kako je START 2019 je prvi sajam ove vrste koji se održava u Splitu i kojem je cilj objediniti strast prema sportu i zdravi način života čiji je cilj spajanja sportskih profesionalaca, klubova, udruga i saveza s entuzijastima te predstavljanje svih onih koji imaju aktivne veze sa sportom – sportaša i rekreativaca, proizvođača sportske opreme i prehrane, klubova, tvrtki i udruga koje se bave djelatnostima u sportu.

Stručni program sajma START 2019 sačinjavaju edukativna i natjecateljska događanja; stručne radionice, vježbaonice i konferencije, kao i predstavljanja klubova, sportskih udruga te ustanova za rehabilitaciju kod ozljeda, a održat će se i Fitnes konvencije s ciljem promocije zdravog života. Program Fitnes konvencije tijekom vikenda, 23. i 24. veljače, obuhvaća programe pilatesa, joge te funkcionalne treninge, a vježbači će imati priliku zaplesati na zumba satu za djecu i odrasle.

Po prvi put u Splitu održat će se natjecanje u snazi – Split Power Challenge gdje će se svi zainteresirani, sportaši i rekreativci moći natjecati u tri discipline: bench-press, čučanj i mrtvo dizanje, a održat će se još dva natjecanja: natjecanje funkcionalnom fitnessu i natjecanje u obaranju ruke uz humanitarnu akciju “Snagatori sa srcem” uz prikupljane skupljati sredstava za Dom za nezbrinutu djecu Maestral.