Zatvoreno 62. Splitsko ljeto

0

62. Splitsko ljeto svečano je zatvoreno nakon završetka posljednje festivalske izvedbe, koncerta Papandopulo kvarteta u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu.

Župan Zlatko Ževrnja proglasio je festival zatvorenim, a prije toga su dodijeljene nagrade Judita za najveća umjetnička dostignuća u dramskom i glazbenom programu 62. Splitskog ljeta.

Ovogodišnji dobitnici su Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split za izvedbu opere Turandot i glumac Siniša Popović za ulogu Marka Rothka u predstavi Crveno.

Nagrade Judita dodijeljuje Slobodna Dalmacija, a o njima su odlučivali stručni ocjenjivački sudovi u sastavu: Tatjana Alajbeg, Kosovka Čudina i Mirko Jankov za glazbeni program, te: Nila Kuzmanić Svete, Vlatko Perković i Siniša Kekez za dramski program.

Obrazloženja nagrada:

Glazbeno 62. splitsko ljeto najveće je postignuće ostvarilo premijernom izvedbom Puccinijeve opere Turandot,  te koncertima ansambla Acoustic Project i Zagrebačkog kvarteta.

Juditu za osobito vrijedan umjetnički izričaj darujemo zboru i orkestru splitskoga HNK za prinos operi Turandot Giacoma Puccinija.

Operni zbor pod vodstvom Ane Šabašov već godinama opaja svim osobinama utemeljenim na kvalitetnom radu na vokalnom tonu, ujednačenosti zvuka i visokom izvedbenom spremnošću. Veličanstvena Turandot znakovito je bila obogaćena nadahnutim pjevom splitskog opernog zbora.

Probuđeni orkestar Splitske opere s dirigentom Ivom Lipanovićem osvojio je raskošnim zvučnim bojama zreloga Puccinija darujući iznimno vrijedan prinos cjelokupnoj izvedbi. A ona je uključivala i scensku glazbu kao dodatni zahtjev maestru koji je znalački ravnao velikim opernim ansamblom.

Zbor i orkestar temeljna su tijela operne izvedbe, njihov studiozan rad rađa se i izrasta u matičnoj kući.

Radosni smo što naš Split ima ansamble kojima se može ponositi.

Siniša Popović je do zornosti oživio lik umjetnika-slikara koji na vrhuncu svoje karijere preispituje svoje mukotrpno nastojanje da kroz crveno na svojim platnima izrazi pulsiranje samog života i mističnu dimenziju njegove tajne. On je umjetnošću svoje glume gledateljstvo suočio s mukom stvaraoca zagledanog u posebnost svog izraza, čije savršenstvo uvijek izmiče njegovim duhovnim impulsima. Tako je i u samom gledatelju potaknuo želju zalaska u vječnu tajnu umjetničkog stvaranja. Bila je to identifikacija koja je na sadržajnoj i misaonoj razini predstave rezultirala zajedničkom odlukom dramske osobe i gledatelja da se odreknu unosne narudžbe slika i tako ostanu čuvari umjetničke spoznaje koja živi autonomno i čisto u svojoj ljepoti, odvojena o profanog potrošačkog mentaliteta sredine.

Siniša Popović je svoj visoki glumački domet dokazao na ovogodišnjem Splitskom ljetu i u ulozi Klesara Fabijana u monodrami Ivice Ivaniševića Život je čudo.

Nagrade je dodijelio glavni urednik Slobodne Dalmacije Ivo Bonković i urednik kulturne rubrike Siniša Kekez. U ime ansambala Zbora i Orkestra HNK Split Juditu je primio ravnatelj Opere HNK Split i dirigent izvedbe Turandot maestro Ivo Lipanović, predstavnica zbora Jelena Brnadić i orkestra koncertni majstor Julian Nechita.