Završena sanacija garaže Pujanke I – korisnici se danas mogu vratiti u potpuno obnovljenu garažu

0
Foto: PR: Split parking d.o.o.

Nakon nešto više od pet mjeseci, sanacija garaže Pujanke I u istoimenom kotaru dovršena je te je sada ukupno oko 260 mjesta spremno za korištenje. S današnjim danom tako svi pretplatnici s ugovorom o korištenju garažnih mjesta mogu se od 16 sati vratiti u garažu, a na krovu je ponovno dostupan parking u slobodnom korištenju.

Garaža Domovinskog rata u kojoj je bilo organizirano parkiranje pretplatnika za vrijeme trajanja radova od 1. kolovoza više neće biti dostupna, dok će privremena parkirališta na prostoru pokraj Pauk službe te u Ulici Ive Tijardovića, ispred OŠ Pujanke, na inicijativu Kotara Pujanke, još neko vrijeme biti u funkciji.

Zadovoljstvo radovima i čitavim procesom izrazili su iz kotara Pujanke te još jednom istaknuli važnost ovog projekta kojim se omogućilo sigurno korištenje garaže za stanovnike kotara.

Konačno će građani imati bolje uvjete i sigurniju garažu. GK Pujanke zatražio je od Grada Splita da privremena prometna regulacija koja je vrijedila za vrijeme trajanja radova ostane trajna, uz manje izmjene, te će se po izradi potrebnih elaborata donijeti odluka. Hvala svim stanarima na strpljenju i razumijevanju, ali i ostalima koji su se potrudili da se projekt uspješno privede kraju. Nadamo se da će ubrzo doći na red i ostale garaže, kazao je Petar Gudić, predsjednik kotara Pujanke.

Druga je ovo garaža u godinu dana koju je sanirala komunalna tvrtka Split parking, iz koje ističu kako su zadovoljni uspješnom sanacijom objekta starog 37 godina.

Projekt je bio zahtjevan, a treba uzeti u obzir i da su se radovi izvodili u uvjetima epidemije koronavirusa gdje se moralo poštovati brojne epidemiološke mjere, što je predstavljalo dodatan izazov. Kao što je to bio slučaj i u Šimićevoj, garaža Pujanke I je došla do granica uporabljivosti i sanacija se više nije mogla odgađati. Izvedenim radovima osigurali smo ispravnu funkcionalnost garaže i produžili njen životni vijek. Hvala svima koji su sudjelovali na projektu na suradnji i susretljivosti, a posebno stanarima koji su imali puno razumijevanje za vrijeme radova. Vjerujemo kako ćemo u narednom periodu nastaviti sa sanacijom preostalih planiranih garaža, poručili su iz Split parkinga.

Garaža Pujanke I izgrađena je 1983. i sanacija je bila prijeko potrebna, zidovi su bili u lošem stanju, korozija je uzrokovala odlamanje betona. Garažu je dodatno oštetila voda koja je curila kroz dijelove konstrukcije. Većina radova prilikom sanacije zapravo nije vidljiva običnom promatraču, ali obuhvaća opsežne strukturne zahvate koji su se provodili se u dvije faze, a radove je uspješno izvela slovenska tvrtka Map trade d.o.o.

Kao i svaki projekt sanacije, i ovaj je bio pun izazova i nepredviđenih situacija, ali uz timski rad svih sudionika u projektu, posebno uz stručnu potporu nadzora – tvrtke Stabilnost d.o.o., projektanta Instituta IGH i tvrtke Split parking, konačni rezultat je više nego zadovoljavajući, a pogotovo za korisnike, rekao je Matjaž Pečovnik, direktor tvrtke Map-trade.

Svi izvedeni radovi bili su nužni za popravak konstrukcije kako bi je se dovelo u tehnički ispravno stanje. Tako se uklonio gornji sloj nadsloja betona krovne ploče, postavljena je hidroizolacija koju garaža prije nije imala te je izveden novi betonski kolnik. Uklonjen je oštećeni i ugrađen novi beton, a armatura premazana antikorozivnom zaštitom. Izvedena je i nova oborinska odvodnja, rasvjeta, ograda je obrušena, premazana protiv korozije i obojana te garaža ima novu fasadu. Kako bi sanaciju konstrukcije pratilo i vizualno uređenje, podovi su obrušeni i obojani epoksidnim premazom. Postavljena je horizontalna i vertikalna signalizacija te su označene pješačke komunikacije.

Iako je sanacija završena, svi stanari i korisnici garaže i dalje se mogu sa svim pitanjima i potrebnim informacijama vezano za ovu temu javiti na e-mail: sanacija.garaza@splitparking.hr ili na broj telefona 021/644 711 (radnim danom od 08:30-14:30).