Završeni 29. Marulićevi dani, najbolja predstava je “Emet” Ivane Šojat

0
Foto: hnk-split.hr

Festival hrvatske drame 29. Marulićevi dani zatvoren je sinoć na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split te su  dodijeljene festivalske nagrade.

Na festivalu koji je započeo 23. travnja prikazano je 12 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade po izboru izbornice dr. art. Mire Muhoberac. Ocjenjivački sud odlučio je nagrade Marul dodijeliti kako slijedi:

  • Nagradu Marul za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava Emet Ivane Šojat u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Stručni je sud nagradu dodijelio većinom glasova.
  • Marula za suvremeni dramski tekst festivalske predstave većinom glasova dobio je Miro Gavran za predstavu Svaki tvoj rođendan u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
  • Marula za režiju većinom glasova dobio je Samo M. Strelec za režiju predstave Emet Ivane Šojat u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.
  • Nagradu Marul za umjetničko ostvarenje dobio je jednoglasno Marjan Nećak za predstavu Marjana Nećaka i Maje Hrgović Djevojčica sa žicama u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana i Moving Music Theatre Bitola.
  • Nagradu Marul za dramaturgiju / dramatizaciju/adaptaciju / lokalizaciju predstave većinom glasova dobio je umjetnički tim predstave Ispravci ritma Gorana Ferčeca u produkciji Kazališnog kolektiva BADco., Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara.
  • Marule za glumačka ostvarenja dobili su Olga Pakalović i Nikša Butijer.
    Olga Pakalović za ulogu Sanje, Marijanove sestre u predstavi Mira Gavrana Svaki tvoj rođendan
    u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nagrada publike za najbolju predstavu dodijeljuje se predstavi Kako je počeo rat na mom otoku u izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella, Zagreb i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku koja je dobila najvišu prosječnu ocjenu gledatelja od 4,72.

Žiri čitatelja dnevnog lista Slobodna Dalmacija, generalnog medijskog pokrovitelja 29. Marulićevih dana, odlučio je nagradu za glumačko ostvarenje dodijeliti Siniši Popoviću za ulogu u predstavi Nine Mitrović Susret u izvedbi Teatra EXIT, Zagreb.