Zbog Interneta gotovo 20 tisuća tinejdžera pokušalo samoubojstvo

0
Foto: Arhiva

Svake godine 19 000 tinejdžera pokuša samoubojstvo zbog zlostavljanja na internetu. To je kao da nestane pola generacije prvašića. Ovo su strašni podatci. Pornografija, uvrede, zlostavljanje – samo je dio onoga s čim se maloljetnici svaki dan susreću.Emocionalne posljedice poput anksioznosti, depresivnosti i suicidalnosti djece prisutne u slučajevima internetskog zlostavljanja. Zato je važno reagirati na vrijeme i pružiti djeci što im treba, kazala je Anamarija Španjić psihologinja iz poliklinike za zaštitu djece u Zagrebu.

Većina servisa koji se nude na internetu nude opcije ograničavanja nepotrebnih stvari na internetu. Potrebno je i popričati s djetetom o povjerenju to jest što znači kada se dijele svoji podatci preko interneta, kazao je viši stručnjak za informacijske tehnologije iz HAKOM-a Roland Lipošinović.

Antivirusni programi za računala s godišnjom licencom se mogu kupiti za 200 kuna. HAKOM je izdao i brošuru Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona koju možete pogledati ovdje: HAKOM brošura