Zbog nesavjesnog spaljivanja biljnog otpada, gori Dalmacija

0

Iako se svakodnevnu upozoravaju poljoprivrednici da budu oprezni pri spaljivanju biljnog otpada te da to nikako ne rade kada se najavljuje vjetar, ta upozorenja očito ne znače ništa mnogima koji rade suprotno. Veliki požar u Sutini, kod Muća još nije ugašen kada su buknuli novi.

U Sutini je, podsjetimo, opožareno oko 150 ha površine, jutos je situacija dobra, ‘Tijekom noći bilo je propaljivanja na par mjesta, situacija nije 100 posto pod kontrolom, no otvorenog plamena nema. Bura je jaka, vidjet ćemo što će donijeti dan’, rekao nam je zpovjednik JVP-a Splita Jakša Šćepanović.

Problema imaju vatrogasci na Braču.Tamo su tijekom noći i jutra buknula tri požara. Najgora situacija bila je u Bolu, iznad Zlatnog rata. ‘Požar guste borove šume tokom noći ugrozio je nekoliko objekata. Stavljen je pod kontrolu u 6:00 sati i radi se na lokalizaciji. Manji požar izbio je između Splitske i Postira, brzo je ugašen. Trenutno suvatrogasci na putu na požarište između Miraca i Sutivana, na sjevernoj strani otoka. Situacija tamo nije dobra’, rekao nam je zapovjednik DVD-a Supetar Nikola Martinić koji je još jednom apelirao na sve koji spaljuju biljni otpad da budu oprezni. ‘Nisu ovo paljenja od sinoć, ovo su paljenja od prije dan, dva ‘, neadekvatna sanacija i problem je tu.’