Zdravku Mamiću 6,5 godina zatvora

0

Zdravko Mamić osuđen je na 6 i pol godina zatvora, Zoran Mamić na 4 godine i 11 mjeseci, Milan Pernar na 4 godine i 2 mjeseca, Damir Vrbanović na 3 godine zatvora.

Osječki Županijski sud izrekao je nepravomoćnu presudu bivšem čelniku i sadašnjem savjetniku NK Dinamo Zdravku Mamiću, njegovu bratu Zoranu, bivšem Dinamovu direktoru Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru. Proglašeni su krivima za Uskokove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna te ih je osudio na zatvorske kazne, pri čemu je Zdravko Mamić dobio šest i pol godina. Zdravko Mamić mora vratiti 52 milijuna kuna. Bit će mu zaplijenjen novac s računa u nekoliko banaka, u korist državnog proračuna, a u proračun su banke dužne prenijeti i novac s računa njegovih kćeri Lucije i Ive Mamić.

Sudac je naložio skidanje sredstava s računa te oduzimanje imovine, što će se dogoditi kad presuda postane pravomoćna. Zdravko Mamić osuđen je po svim točkama optužnice. Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su po prvoj točki ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza i primanja mita, a Zoran i za davanje. Braća Mamić i Vrbanović krivi su po 3. točki optužnice za podjelu novca od transfera Dejana Lovrena, a Zadravko Mamić i u slučaju trasnfera Luke Modrića. Optuženi moraju vratiti novac nastao legalnim radnjama- Zdravko 52 milijuna, a Zoran 24 milijuna kuna. Također tu ulazi i povrat duga u nekretninama.