Zeleni Peristil za zeleni Split

0
Foto: Radio Dalmacija

Splitski carski trg – Peristil danas je pozelenio. Na travnjaku, koji je danas prekrio kamen, odvijao se performans “Doručak na travi”.

Organizatori događaja, Zeleni Dalmacije, ovime su predstavili javnosti projekt Zelenog prstena koji je nastao u suradnji s komunalnom službom Parkovi i nasadi. Projekt je kreiran za potrebe Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita u cilju značajnijeg hortikulturnog poboljšanja zaštićenog UNESCO-vog prostora. Na performans je došla i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

“Riječ je o jednoj hvale vrijednoj akciji i projektu koji ukazuje na činjenicu da grad Split ima problema s zelenim prostorima. Tu postoje određeni povijesni razlozi jer je grad Split nastao oko Dioklecijanove palače. Palača je nastala kao urbano tkivo gdje je zelenilo bilo uokolo. Međutim, očito je došla potreba da zelenilo dođe u urbana tkiva. Promišljanje u smjeru zelenog i zelenila znači nekoliko stvari. Za građevinsku industriju to je upotreba ekološki prihvatljivih materijala za gradnju. Ono što građani vide, to su površine po kojima mogu šetati, na kojima se mogu igrati djeca, šetati psi. Drveća i drvoredi jednako tako daju jednu posve drugu sliku grada. Dakle, dobrim promišljanjem grad Split može dobiti na novoj vrijednosti” kazala je Mrak Taritaš.

Dogradonačelnik Goran Kovačević potvrdio je da Grad Split ima i zelenih projektata, te kazao: “Zelene politike su sastavni dio i ove gradske uprave. Sljedeće godine očekujemo da će po prvi put biti završen zeleni katastar grada Splita. Zajedno s Parkovima i Nasadima pokrenuli smo izgradu strategije zelenoga grada a u proračunu planiramo i projekt s 500 stabala na Žnjanu, od čega 100 sljedeće godine”.

Gradovi imaju nekoliko stupnjeva veću temperaturu od ostalih prostora zbog takozvanog efekta toplinskih otoka, a Split nije iznimka, tvrdi čelnik Zelenih Dalmacije Lovro Rumora. Kamen, asfalt i beton upijaju sunčevu energiju i generiraju visoke temperature. Naša urbana središta nisu spremna za ovaj po život opasan efekt. Jezgre gradova naročito su ugrožene budući u pravilu koncentriraju veliki broj stanovnika.

“Zeleni Peristil je dio programa koji su Zeleni radili s Parkovima i Nasadima, a koji će osigurati u budućnosti više od 500 stabala koje u ovom trenutku imamo u zaštićenoj zoni A, koja je jako važna i vrijedna kao spomenik kulture. Bitna je i kao rezervat na kojem, na neki način, možemo preživjeti. Ozelenjavanjem jezge će se pojaviti dvostruko i trostruko više stabala. Treba imati na umu da se neka stabla treba i zamjeniti, kao palme koje trenutno napada palmina pipa”, kazao je Lovro Rumora.

Zeleni Peristil omogućilo je gradsko komunalno poduzeće Parkovi i Nasadi. Direktor Zoran Barac kazao je: “Ovdje ima skoro 300 kvadrata travnatog tepiha. Na ovaj način smo podržali akciju Zelenih grada Splita uz podršku Grada sa se osvijeste i građani grada Splita ali i turisti o problemu zelenila u gradskoj jezgri”.

Nakon crvenog Peristila, pa dijelom crnog, a potom i onog prekrivenog kesom nekad poznatog lanca trgovina bivšeg gradonačelnika, s natpisom Kodeks, danas smo svjedočili i travnatom Peristilu.