Zeleni u Parizu na prosvjedima protiv klimatskih promjena

0
Foto: Hina

U povodu završetka dvotjedne Međunarodne konferencije o klimi, COP21, u Pariz su  stigli aktivisti Zelene akcije kako bi zajedno s nekoliko tisuća zelenih aktivista iz cijeloga svijeta sudjelovati u prosvjedima kojima će zahtijevati odlučnu borbu protiv klimatskih promjena.

Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić rekao je i da će u nekoliko javnih okupljanja u Parizu sudjelovati petnaestak aktivista Zelene akcije i njihovih partnerskih organizacija za zaštitu okoliša iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Međunarodna konferencija o klimi, COP21, službeno je otvorena 30. studenoga u francuskom gradiću Le Bourgetu sjeverno od Pariza, a na njoj sudjeluje više od 150 predsjednika država i vlada, što je čini najvećim skupom na najvišoj razini ikad održanom izvan UN-a.

Cilj konferencije je postizanje globalnog sporazuma o ograničenju zagrijavanja planeta. Globalni čelnici pokušavaju dogovoriti smanjenje emisije štetnih plinova kao glavnih krivaca za učinak staklenika i zagrijavanja planeta, s katastrofalnim posljedicama poput otapanja ledenjaka, porasta razine mora, poplava, suša, ugrožavanja sigurnosti hrane i dostupnosti vode.