Znanstvenici utvrdili da virus zika povećava rizik za rijetku neurološku bolest

0
Foto: Wiki (CDC/ Cynthia Goldsmith)

Francuski znanstvenici objavili su kako su dokazali vezu virusa zika i Guillain-Barreova sindroma sugerirajući da bi u zemljama pogođenima epidemijom virusa zike mogao porasti broj oboljelih od autoimune bolesti koja napada periferni živčani sustav.

Guillain-Barreov sindrom rijetka je bolest u kojoj imuni sustav napada živčani sustav. Bolest se razvija nekoliko dana nakon izloženosti virusu, bakteriji ili parazitu.

Znanstvenici predvođeni Arnaudom Fontanetom s francuskog Pasteurova instituta obradili su podatke od epidemije zike na području francuske Polinezije tijekom 2013. i 2014. i izračunali su da je rizik pojave Guillain-Barreova sindroma 2,4 na svakih 10 tisuća ljudi zaraženih zikom.

To je otkriće značajno zbog toga što omogućava da se potvrdi uloga virusa zike u slučajevima teških neuroloških komplikacija koje čine Guillain-Barreov sindrom, kazao je Fontanet.

Vjerojatno je da će u regijama zahvaćenima epidemijom zike značajno porasti broj pacijenata s ozbiljnim neurološkim komplikacijama i kad je moguće trebali bi se povećati kapaciteti za primanje pacijenata kojima treba intenzivna njega.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Lancet.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i uz najbolju moguću zdravstvenu skrb 3 do 5 posto oboljelih od sindoma umire od komplikacija vezanih uz sepsu, plućnu emboliju, srčani udar ili paralizu mišića koji pomažu disanju. Do sada su znanstvenici utvrdili vezu virusa zike i pojave mikrocefalije. (Hina/Reuters)