Split: Donacija za vatrogasce

0
Foto: pixabay.com

U Splitsko-dalmatinskoj županiji predstavljen je cjeloviti projekt upravljanja praćenja vatrogasnih vozila s ugrađenih 230 GPS-ova i sustava nadzornih kamera za ranu detekciju požara.

Župan Blaženko Boban je zapovjedniku Županijske vatrogasne zajednice Draženu Glavini uručio ključeve dvaju vatrogasnih tegljača tankera kapaciteta po 32 tisuće litara vode, sufinanciranih iz programa EU fondova „Readiness“ i laptop za praćenje vozila iz zapovjednog operativnog središta.

Danas je u rad pušteno 230 GPS uređaja na vatrogasnim vozilima na području županije. Ovi uređaji prate ne samo smjer kretanja i lokaciju, nego detektiraju koliko svako vozilo u svakom trenutku ima vode, goriva i koliko su vozila pokretna i upotrebljiva za svaku situaciju koju procjenjuje Stožer. Trenutno su u natječajnoj proceduri za 16 vatrogasnih vozila za DVD-ove, kazao je Boban te izrazio nadu da će već tijekom 2019. nabaviti morska vozila za intervencije na moru.

Dražen Glavina, glavni vatrogasni zapovjednik, kazao je da će donirana tehnika biti od velike pomoći za upravljanje i zapovijedanje vatrogasnim intervencijama i požarima. – Ova tehnika nije samo za požare, nego i za sve druge elementarne nepogode koje mogu zadesiti našu županiju. Kao operativne snaga Civilne zaštite uvijek stojimo na raspolaganju županiji za sve vrste vatrogasnih intervencija. Zahvaljujem se Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu Bobanu na izvanrednom praćenju i sa željom da se potpore vatrogastvu nastave i u 2019. godini – kazao je Glavina.