Pokrenut postupak protiv Bože Petrova

0
Foto: Goran Mehkek / Cropix

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv predsjednika Sabora i bivšeg gradonačelnika Metkovića Bože Petrova.

Dok je bio gradonačelnik Metkovića, Petrov je svog šogora Peru Jerkovića imenovao za člana odnosno predsjednika Nadzornog odbora metkovske Čistoće te ga je predložio za člana Nadzornog odbora lokalnog Vodovoda.

Povjerenstvo smatra da je dužnosnik Božo Petrov u opisanim situacijama bio dužan prepoznati da bi njegov osobni odnos s Perom Jerkovićem mogao dovesti u sumnju motive njegovog postupanja prilikom donošenja odluke da se za člana Nadzornog odbora predmetnog trgovačkog društva imenuje osoba koja je s dužnosnikom povezana tazbinskim odnosom. Naime, u situaciji u kojoj se ne provodi javni natječaj za imenovanje članova Nadzornog odbora javnog trgovačkog društva u kojem bi se vršila provjera stručnih kvalifikacija potensijalnih kandidata dužnosnici moraju voditi računa o tome da ih s kandidatima koje predlažu za članove Nadzornih odbora tih trgovačkih društava ne smije vezati nikakav odnos osobne povezanosti – prijateljski, tazbinski, rodbinski i slično, pojasnio je član Povjerenstva Boris Spudić.

Petrov je bio prijavljen Povjerenstvu i zbog istodobnog obavljanja posla liječnika specijjaliste u zdravstvenoj ustanovi za medicinu rada te dužnosti zastupnika, potpredsjednika Vlade i predsjednika Sabora. U tom slučaju postupak nije pokrenut, jer je utvrđeno da posao liječnika koji je Petrov obavljao u Metkoviću od 29. prosinca 2015. do kraja 2016. nije bio u takvom opsegu da bi ga se moglo smatrati redovitim i stalnim zanimanjem.