Međunarodni istraživački dan za srednjoškolce na splitskom FESB-u

0
Foto: Wikipedia

“Međunarodni istraživački dan za učenike”, održat će se na splitskom FESB-u u ponedjeljak 19. veljače od 9:00 – 17:00 sati.

Pedesetak splitskih srednjoškolaca će posjetiti FESB i  od 9:00 do 17:00 sati i iskusiti  na jedan dan znanstveno istraživački proces u fizici elementarnih čestica.  Učenici će analizirati
produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara
dugom kružnom LHC akceleratoru i putem video konferencije zajedno ih interpretirati s
znanstvenicima na CERN-u i đacima u Firenci i Istanbulu. Zanimljivo je da đaci u podacima
koje analiziraju mogu ponovo otkriti Higgsov bozon.

U pripremi i organizaciji “Međunarodnog istraživačkog dana za učenike” sudjeluju
znanstvenici s FESB-a, Nikola Godinović, Damir Lelas, Ivica Puljak, Dunja Polić, Toni Šćulac,
Darko Zarić, i Marko Kovač (PMF – Split) u suradnji s prof. Tamara Pavlović iz III gimnazije u
Splitu.

Ove godine u periodu od 15. veljače do 28. ožujka 2018. godine oko 13 000 učenika širom svijeta  posjetitće 215 obližnjih sveučilišta i sudjelovati u istraživačkom danu za učenike iz područja fizike elementarnih čestica.

Učenici sami provode mjerenja na stvarnim podacima prikupljenim u eksperimentima (ALICE, ATLAS, CMS, LHCb) na najvećem  akceleratoru na svijetu “Large Hadron Collider” (LHC) na CERN-u (Europski laboratorij za fiziku elementarnih čestica). Na kraju svakog dana, do pet učeničkih grupa iz različitihgradova diljem svijeta pridruže se video konferenciji s CERN-om kako bi raspravili svojerezultate i kombinaciju njihovih zajedničkih rezultata. U autentičnoj atmosferi đaci stječu uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja, a istovremeno i uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara direktno uključenih u istraživanja.