Drugačija lektira: Novela od Stanca u stripu

0
Foto: PR

Na predstavljanju “Novele od Stanca” u stripu u Klubu Zona (Šperun, Jerina 1) u subotu, 24. veljače, u 18 sati gostovat će ilustrator Dubravko Kastrapeli te Nikša Matić, ravnatelj Doma Marina Držića.

Splitska promocija prvog cjelovitog strip izdanja “Novele od Stanca” održat će se na Stripaškom kružoku. Kastrapeli je djelo Marina Držića, inače srednjoškolski lektirni naslov, približio ljubiteljima stripa, ali i svima onima koji su skloni nešto drugačijim oblicima upijanja klasika. Zanimljivo je da nije mijenjao ni kratio originalne stihove te ja likovno izrazio baš svaku situaciju koju je Držić stavio u stih, a na kraju stripa dodao je i rječnik manje poznatih arhaičnih riječi dubrovačke renesanse. Strip je objavljen u izdavačkoj djelatnosti Doma Marina Držića, povodom 450. obljetnice smrti Marina Držića, a atraktivnosti izdanja dovoljno govori informacija da je nakon prvih 500 primjeraka, tiskano još 2000 primjeraka, objašnjava Danica Kliškić, voditeljica Stripaških kružoka, tradicionalnih druženja ljubitelja stripa koje se održavaju u programu Kluba Zona.

Osim primjerka stripa “Novela od Stanca”, sudionici predstavljanja dobit će i primjerak priručnika za osobe koje rade s mladima i žele koristiti medij stripa u povećanju interesa mladih za teme iz područja suzbijanja govora mržnje, razvoja tolerancije i multikulturalnosti te borbe protiv nasilja nad ženama.