Hrvatska-Oxford, fešta na Starom placu

0

Hrvatska ragbi reprezentacija odigrat će u petak u 17 sati na Starom placu u Splitu pripremnu utakmicu protiv jedne od najstarijih i najboljih amaterskih momčadi u povijesti ovog sporta, Oxforda.

Oxford će dogodine proslaviti 150. rođendan kluba. Ragbi rivalstvo Oxforda i Cambridgea, dva najcjenjenija britanska sveučilišta, datira iz 1872., godine u kojoj su Škotska i Engleska odigrale prvu međunarodnu ragbi utakmicu u povijesti. Poznatiji, veslački okršaj Oxford-Cambridge je prvi put održan 1929. Ragbijaški Varsity match Oxford-Cambridge se još od 1921. tradicionalno igra početkom prosinca na najpoznatijem svjetskom ragbi stadionu, Twickenhamu u Londonu, koji prima preko 80 tisuća gledatelja. Za Oxford University RFC tijekom duge povijesti nastupalo je više od 300 državnih reprezentativaca iz desetak najkvalitetnijih svjetskih ragbi momčadi. Mnogi od njih postali su istinske legende svjetskog ragbija (Phil de Glanville, Joe Roff, Styrone Howe, Anton Oliver, Simon Halliday, David Kirk i Rob Egerton…).

Tradicija dvoboja Hrvatske i Oxforda začeta je 2014. kada je u Engleskoj zanimljiva utakmica okončana bez pobjednika, 14:14. Sljedeća dva susreta, u studenom 2015. i listopadu 2016., na stadionu Stjepan Spajić u Zagrebu, pripala su Oxfordu s 39:5, odnosno 45:7. Ove sezone je utakmica prebačena s jeseni na proljeće i prvi put će se igrati u Splitu.

Za izabranike Milana Jelavića dvoboj s Oxfordom je idealna priprema za nadolazeće utakmice Europskog prvenstva Konferencije 1 jug protiv Bosne i Hercegovine u Zagrebu 28. travnja i Andorom u gostima 5. svibnja. S dvije pobjede Hrvatska bi preskočila Izrael na drugom mjestu.

Ovo nam je najdraži dio godine. Opet smo pomlađeni, u odnosu na prošli reprezentativni ciklus opet u kadru ima novih momaka. Ovaj ciklus očekujemo s velikim nestrpljenjem. Vratio nam se Jason Davor Newton, prije dvije godine je gledao smrti u oči kad je imao teško krvarenje u mozgu. Davali su mu male šanse da će opet hodati, a on se vratio na teren. Pravo svjetsko čudo, apsolutni heroj. Protiv Oxforda sam igrao sve tri dosadašnje utakmice i to su bile najbolje utakmice koje sam ikad igrao pa jedva čekam dvoboj u Splitu. Pozivam sve ljubitelje sporta da nas dođu podržati, izjavio je kapetan hrvatske reprezentacije Marko Grčić. Stasiti Sinjanin je lani preuzeo kapetansku traku od Nika Jurišića.

Atmosfera u svlačionici je sjajna, svi s veseljem iščekujemo ovaj period godine kad smo opet zajedno u dresu reprezentacije. Dosta je mladih lica, što će sigurno doprinijeti našem borbenijem stavu. Jedva čekamo da krenu utakmice, prvo ova prijateljska s Oxfordom, a onda i one “ozbiljne” protiv BiH i Andore. Utakmica s Oxfordom je tradicionalno najteža u sezoni, kvalitetom su ipak jedan rang iznad onog u kojem mi trenutno igramo. To nam je sjajna prilika da se pripremimo za ono što nas čeka u sljedeća dva tjedna. Nakon pobjede protiv Izraela s 32:17 i teškog poraza na Malti 8:56, trebaju nam dvije pobjede da se još malo rekuperamo i podignemo samopouzdanje. Imamo se pravo tome nadati, kvalitetniji smo od te dvije reprezentacije, ali moramo to potvrditi i na terenu, naglasio je Luka Lerotić koji je predvodio Nadu do 16. uzastopnog naslova prvaka Hrvatske.

Pred nama je stvarno lijepa ragbi utakmica. Oxford je jedno od najpoznatijih sveučilišta na svijetu, igraju brz i atraktivan ragbi. Bit će to zanimljiva, tvrda utakmica i vjerujem da će uz lijepo vrijeme privući puno gledatelja. Naši momci su jedva dočekali novo okupljanje nakon pola godine. Ovo je zagrijavanje za BiH i Andoru, ali će utakmica s Oxfordom biti puno čvršća i teža nego s te dvije reprezentacije, zato smo i izabrali ovakvog protivnika, zaključio je član stožera reprezentacije i njen dugogodišnji kapetan Tonči Buzov.