Hvar: U petak otvaranje prirodoslovne zbirke Grgura Bučića

0
Foto: PR

U petak, 20. travnja 2018. u 11:30 sati u Hvaru će se otvoriti stalni postav prirodoslovne zbirke Kabineta Grgura Bučića Muzeja hvarske baštine u Ljetnikovcu Hanibala Lucića.

Grgur Bučić važna je osoba za hrvatsku povijest i turizam, s obzirom na to da su se početkom 19. stoljeća meteorološka mjerenja povezivala s vegetacijom određenih područja, osobito u funkciji razvoja lječilišnog turizma. Jedan od svjetskih pionira bio je upravo Grgur Bučić, prvi hvarski meteorološki motritelj.

Bučić je prvu meteorološka postaju u Hvaru osnovao pred 160 godina u bivšem samostanu sv. Venerande, gdje je smještena i danas – bila je jedna od prvih u jugoistočnoj Europi, a danas je upisana u hrvatsku povijest kao postaja s najdužim kontinuiranim meteorološkim mjerenjima. Upravo je slanje podataka s Hvara probudilo zanimanje Europljana za našim najsunčanijim otokom, pa se već 1868. godine osniva hvarsko Higijeničko društvo, prvo turističko društvo u Europi!

Otvaranje ove zbirke jedno je u nizu događanja koje Grad Hvar i Turistička zajednica Grada Hvara organiziraju tijekom ove godine, a sve u sklopu obilježavanja 150. obljetnice organiziranoga turizma u Hvaru. Hvar je oduvijek bio destinacija koja se razvijala zahvaljujući kulturnoj i prirodnoj baštini, a upravo to u fokusu ove važne obljetnice.

U svibnju će Hvar biti domaćin brojnih kulturnih, sportskih i društvenih događanja – uz veliku središnju proslavu 150. godina turizma od 10. do 15. svibnja, u sklopu koje će se održati festival Hvar –otok vina, Večer otočkog folklora i klapske pjesme, Bal jedara i modna revija hvarskog dizajnera Tonija Carića Rica te koncerti Četiri tenora i Gibonnija, valja reći kako je Hvar u svibnju domaćin i 45. po redu festivala Dani hvarskog kazališta te 22. Međunarodnog festivala igrane i dokumentarne radio drame Prix Marulić (19. – 24. svibnja).