Hajduk protiv Dinama na rasprodanom Poljudu

0
Foto: hajduk.hr

Hajduk u 17 sati na rasprodanom Poljudu dočekuje Dinamo u derbiju 31. kola HT Prve hrvatske nogometne lige. Hajduk bi pobjedom Dinamu došao na samo dva boda uoči posljednjih pet kola i tako otvorio priliku da se bori za duplu krunu.

Pokriveni smo na svim pozicijama, forma nam je u porastu, izgledamo sve bolje i imamo sve preduvjete da odigramo dobru utakmicu. I psihološki i taktički i kondicijski smo dobri. Derbi uvijek nosi svoje specifičnosti, teško je nekoga staviti u ulogu favorita. Na nama je da sve što je dobro unutar ekipe – dobru energiju, dobre povezanosti između igrača kao homogene grupe – kroz ispunjavanje svih zahtjeva koji su pred igrače postavljeni iskoristimo i budemo na najvišoj mogućoj razini. Kad sam dolazio nisam razmišljao ni o minus 12 ni o minus 2, došao sam s velikom vjerom u svoje znanje i rad, u svoj stožer i kvalitetu igračkog kadra. Svaku utakmicu pripremamo na pravi način, ne zbrajamo i ne oduzimamo bodove nego gledamo prema prvom sljedećem protivniku. Sad je to Dinamo, naš zadatak je da derbi pripremimo na najbolji mogući način i da igrači pred našim navijačima u našem domu ovdje na Poljudu pokažu da imamo kvalitetu za odigrati pravu utakmicu, izjavio je trener Hajduka Željko Kopić, svjestan da je prilika za dolazak Dinamu na minus 2 dodatni motiv njegovoj momčadi.

Svaki novi motiv je dodatni pokretač da daš sve od sebe. Na nama je da to davanje maksimuma u svim segmentima održimo stabilnim i s psihološkog i s kondicijskog aspekta. Već smo duži period zajedno i vjerujem da će igrači uspjeti zadržati tu stabilnost i balans u svakom trenutku utakmice, bila to prva, 38. ili 90. minuta, da ćemo biti spremni na sve što derbi sa sobom nosi. Trener Jurčević je Dinamu donio veliku defanzivnu stabilnost, protiv Osijeka su primili prvi gol otkako je on došao. Svaki trener donese nešto novo, vide se njegove taktičke zamisli, ali tek je došao i sigurno će mu trebati neko vrijeme da ih do kraja provede u djelo. Analizirali smo sve to, ali ne bih iznosio detalje, to ćemo prezentirati igračima u svlačionici. U svakoj utakmici se želimo držati svog plana i stila igre, ali se u određenim situacijama moraš i adaptirati na protivnika. Porastom svoje kvalitete, ta adaptacija prema protivniku biva sve manja. Sigurno ima nekih detalja o kojima ćemo voditi računa, ali naši osnovni postulati igre neće se mijenjati. Nešto se pita i protivnika da svoju ideju igre prezentiraš na kvalitetniji način, nekad to bude malo manje vidljivo, ali to je naš put od kojeg ne odustajemo, dodao je Kopić, kojem će ovo biti najveća utakmica u dosadašnjoj trenerskoj karijeri.

Ova utakmica je velika, igramo derbi pred svojim navijačima u atmosferi koja će sigurno biti fantastična. Ali za mene je svaka utakmica na klupi Hajduka važna na putu da bi opće došli do ove situacije. Od one prve s Istrom 1961 u Puli pa do ove s Cibalijom u srijedu. Da mi nisu bile jednako važne, ne bismo možda ni došli do situacije da derbi dočekujemo u ovakvim okolnostima. Ne želim raditi razlike, ja sam trener Hajduka u svakoj utakmici, svaka mi je izuzetno bitna i svaku pripremam na najbolji mogući način. Treba biti stabilan, raditi sve ono što radimo u svim utakmicama i na čemu inzistiramo i kroz treninge i kroz pripremu. To je veliki broj presinga na loptu, pritisaka na protivničku zadnju liniju, brze tranzicije kad god je to moguće, ostvarivanje kvalitetnog posjeda kroz pozicijsku igru kad je lopta u našim nogama. Sve to ovisi i o protivniku, ali to je nešto što radimo i vjerujem da ćemo pokazati i u derbiju. Bez obzira na bodovnu sliku mi nećemo kalkulirati, naš cilj je biti pravi što se tiče igre i napraviti sve da se utakmica dobije. Vidjet ćemo na koji način će i s kojim sastavom i sustavom igre Dinamo istrčati na Poljud, ali naš cilj je u svakoj utakmici isti – pobjeda, zaključio je Kopić.