Lopetegui smijenjen, Hierro preuzima Španjolsku!

0
Foto: www.rfef.es

Samo dva dana prije utakmice s Portugalom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Španjolska je dobila novog izbornika. Julen Lopetegui je smijenjen nakon objave da preuzima Real Madrid, a naslijedit će ga legenda Reala i bivši kapetan španjolske reprezentacije Fernando Hierro.

Morali smo smijeniti Lopeteguia jer postoje odluke koje treba poduzeti zbog određenih ponašanja i vrijednosti, izjavio je predsjednik Španjolskoga nogometnog saveza Luis Rubiales. Dodao je kako su pregovori Lopeteguia s Realom bili legitimni, ali se ne slaže s načinom na koji su neke stvari u tom poslu odrađene.

Mora postojati jasna poruka za sve radnike Federacije, postoji način djelovanja i isporuke, a u ovom slučaju je nedostajalo sudjelovanje Saveza, pojasnio je Rubiales. Naglasio je kako će igrači učiniti sve što mogu kako bi u Rusiji ostvarili što bolji rezultat. Lopeteguiu je odao priznanje za “besprijekoran” rad.

Na službenim stranicama Saveza objavljeno je kako će Hierro u društvu Rubialesa biti službeno predstavljen javnosti u 17.30 po srednjoeuropskom vremenu, nakon čega će odraditi trening. Debitirat će već u petak u Sočiju protiv Portugala, aktualnog europskog prvaka.

Hierro je rođen prije 50 godina u Vélez-Málagi, odakle je s 19 godina stigao u Valladolid, a dvije godine kasnije u Real Madrid za koji je od 1989.-2003. odigrao 439 utakmica i zabio 102 gola. Na kraju karijere je jednu sezonu proveo u Kataru, a posljednju u engleskom Boltonu. Za španjolsku reprezentaciju je igrao do 2002. Upisao je 89 nastupa i dao 29 golova. Trenersku karijeru počeo je također u Realu, kao pomoćnik Carla Ancelottija u sezoni 2014/15. Prije toga je bio sportski direktor Španjolskog nogometnog saveza (2007-2011.) i Malage (2011/12.). U stožeru Ancelottija je zamijenio Zinedinea Zidanea, koji je svojim naprasnim odlaskom s klupe Reala indirektno otvorio Hierru put i do izborničke uloge. U sezoni 2016/17 Hierro je vodio Oviedo s kojim nije uspio ući u Primeru, nakon čega se sporazumno razišao s klubom i vratio u Savez na mjesto sportskog direktora.