Muzej Sinjske alke dobio nagradu Europa Nostra

0
Foto: PR
Na kongresu u Berlinu  posvećenom europskoj kulturnoj baštini,  Muzej Sinjske alke, dobio je nagradu EU za kulturnu baštinu – Europa Nostra.

Nagradu dodjeljuju Europska komisija i Europa Nostra, vodeća europska mreža za baštinu.  Nagradu je primio ravnatelj Muzeja Sinjske alke Boris Filipović Grčić koji je kazao da je ovo veliko priznanje za Alku, Sinj. Na svečanosti je sudjelovala i   ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Muzej Sinjske alke posvećen je godišnjem viteškom turniru koji se održava svakoga kolovoza u Sinju. Sinjska alka 2010. godine upisana je na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, a na njezinu 300. obljetnicu, 2015. godine otvoren je Muzej Sinjske alke.

Zahvaljujući otvaranju muzeja, posjetitelji mogu doživjeti Sinjsku alku tijekom cijele godine, a oni koji su s njom već upoznati mogu dobiti novi uvid u povijest i značaj običaja. Muzej je pokrenulo i pretežno ga financira Viteško alkarsko društvo Sinj, a sufinanciran je i sredstvima Vlade Republike Hrvatske te lokalne i regionalne samouprave.