Prometna vikend prognoza iz HAK-a

0
Foto: pixabay.com

Posljednjeg vikenda u srpnju značajno jačanje prometa očekujemo već od danas, petka 27. srpnja, dok se vrhunac gužvi očekuje tijekom subote, 28. srpnja od najranijih jutarnjih sati, priopćio je HAK.

. Kao i prethodnih vikenda, građanima se savjetuje da izbjegavaju putovanje tijekom subote i nedjelje.

U petak se očekuje gužva na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru Lipovca, s značajnim čak i višesatnim čekanjima na graničnim prijelazima sa Srbijom, a osobito na Bajakovu i Tovarniku.

U subotu, 28. srpnja vrlo gustog prometa bit će u smjeru mora na svim cestovnim pravcima. Česta zaustavljanja i iznimno usporen promet bit će na sljedećim mjestima:

  • A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2, zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;
  • Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, ispred tunela Učka i kod čvora Matulji prema Rijeci;
  • granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
  • duž Jadranske magistrale (DC8) osobito na dionicama Crikvenica-Novi Vinodolski-Senj, u okolici Zadra, Trogir-Split-Omiš-Makarska, u okolici Šibenika i Dubrovnika kao i u blizini ostalih turističkih središta
  • na Krčkom mostu;
  • u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

 

Subotnje gužve, u smjeru mora, počinju u ranim jutarnjim satima i traju do kasnih poslijepodnevnih sati (od 4 do 17 sati), a oko podneva počinje jačanje prometa u smjeru unutrašnjosti i Zagreba.

Tijekom nedjelje, 29. srpnja najjači promet se očekuje tijekom poslijepodneva u smjeru unutrašnjosti s čekanjem na izlazu s autoceste A1 u Lučkom, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja i na A3 Bregana-Lipovac na naplati Zagreb-Istok u smjeru Zagreba.

HAK savjetuje da se za putovanje prema moru bira petak u prijepodnevnim satima ili subotu u poslijepodnevnim odnosno večernjim satima, dok za povratak s mora birate nedjelju prijepodne.

Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na HAK-ovoj internetskoj stranici, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777.

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj sa Slovenijom kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička Jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Tijekom predstojećeg vikenda zabrane su:

  • subota, 28. srpnja od 4 do 14 sata i
  • nedjelja, 29. srpnja od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), … pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.

 SAVJETI HAK-a

Kako bismo sebi i svojim suputnicima olakšali putovanje važno je:

  • imati dovoljno tekućine (najbolje vode ili negaziranih sokova);
  • odmoriti se i redovito se zaustavljati na za to predviđenim odmorištima;
  • pravilno regulirati klima uređaj u vozilu;
  • dobro se informirati;
  • uživati u odlasku na odmor.