Sjajni Marin Mogić u finalu Europskog prvenstva!

0

Petog dana Europskog plivačkog prvenstva u Glasgowu, devetnaestogodišnji Splićanin Marin Mogić srušio je i treći hrvatski rekord i kao treći ušao u finale na 800 m slobodno.

Mogić je na 400 m slobodno u petak, prvog dana natjecanja, bio 14. i za 74 stotinke popravio svoj hrvatski rekord. U subotu je na 1500 m bio 9. i rekord poboljšao za čak 9 sekundi i 18 stotinki. U utorak je sve začinio trećim mjestom kvalifikacija na 800 metara – 7:51.78, što je 6 sekundi i 87 stotinki brže nego sredinom ožujka u Beogradu, gdje je Mogić također rušio državni rekord u sve tri svoje discipline.

Mladi član Jadrana uvjerljivo je pobijedio u prvoj kvalifikacijskoj skupini u vremenu 7:51.78, u drugoj su brži od njega bili Ukrajinac Mihajlo Romančuk (7:49.96) i aktualni olimpijski pobjednik, Talijan Gregorio Paltrinieri (7:50.08), a u trećoj – nitko, Nijemac Florian Wellbrock je pobijedio sa 7:53.62. Finale je na rasporedu u srijedu u 17.30.

Nikola Obrovac je s 13. vremenom kvalifikacija ušao u polufinale na 50 metara prsno, a Anton Lončar s 18. vremenom u polufinale na 200 metara leđno (zahvaljujući pravilu da u polufinale mogu ući najviše dva plivača iz iste države, a ispred njega su bila tri Britanca i čak četiri Rusa).

Drago mi je što vidimo naše plivače u poslijepodnevnom programu, u polufinalima i finalima. Marin Mogić ostvaruje sjajne rezultate već na svom prvom seniorskom prvenstvu Europe. Njegovo vrijeme je bolje od A norme za Olimpijske igre, od njega u budućnosti možemo puno očekivati. To je plod njegovog rada s trenerom Matom Ružićem i njegovog Plivačkog kluba Jadran koji jako dobro radi. Ovaj rezultat je dugo stvaran, drago mi je što je rad urodio plodom i što je Marin među 8 najboljih u Europi. Konkurencija je na 800 m izuzetno jaka, svi su najbolji plivači tu. Iza Marina su u kvalifikacijama ostali finalisti Olimpijskih igara, Francuz Joly (4.) i Norvežanin Christiansen (8.), rekao je za Radio Dalmaciju glavni tajnik Hrvatskoga plivačkog saveza Tomislav Karlo.

U finalu je sve moguće. Vjerujem u Marina, sve što napravi u finalu bit će odlično. U kvalifikacijama je plivao solo utrku, u finalu ga konkurencija može povući do još boljeg rezultata, ali i da izgori. Mora odraditi taktički pametnu utrku, vjerujem da će s trenerima napraviti dobar plan i biti spreman na sve. Njemu ne odgovara brza utrka, bilo bi dobro da oni najbolji ne odu prerano prejako. Marin ima šansu ako to bude utrka na nivou one koju je plivao u kvalifikacijama, dodao je Tomislav Karlo i najavio kako se polufinale, a možda i više, sutra očekuje i od Bruna Blaškovića (8. na 100 m slobodno) u njegovoj udarnoj disciplini, 50 metara slobodno.