Split: Znanstveni skup o dr. Anti Trumbiću

0
Foto: PR

Obilježavanje 80. godišnjice smrti dr. Ante Trumbića započet će znanstvenim skupom u četvrtak, 15. studenog 2018. u 9 sati u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita.

Muzej grada Splita je jedan od suorganizatora programa obilježavanja 80. godišnjice smrti dr. Ante Trumbića. Glavni organizator je Društvo prijatelja kulturne baštine Split, a ostali suorganizatori su Sveučilišna knjižnica u Splitu, HAZU – Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i Književni krug Split. U zajedničkoj organizaciji pripremljen je višednevni program koji se sastoji od znanstvenog skupa (četvrtak, 15. studenog 2018. u Muzeju grada Splita u 9 sati), otkrivanja nove spomen-ploče na Trumbićevu rodnu kuću (četvrtak, 15. studenog 2018. na adresi Radunica 2 u 11.30 sati), mise-zadušnice i polaganja cvijeća na Trumbićev grob (nedjelja, 18. studenog 2018. u crkvi sv. Frane u 10 sati), te svečane akademije u Zagrebu (četvrtak, 22. studenog 2018. u Velikoj dvorani Matice hrvatske u 19 sati). Glavni pokrovitelj programa je Grad Splita, a pri realizaciji programa financijski su potpomogli Općina Klis i Orbico d.o.o. Hrvatska.

Znanstveni skup u Muzeju grada Splita će biti podijeljen u dva dijela. Prvim dijelom simpozija, s početkom u 9 sati, moderirat će dr. sc. Aleksandar Jakir. Izlaganja će imati akademik Davorin Rudolf: Ante Trumbić – najčuveniji Splićanin u inozemstvu, mr. sc. Tea Blagaić Januška: Split u doba Ante Trumbića, Mihaela Kovačić: Trumbićev svijet knjiga, dr. sc. Ivanka Kuić: Pojava “Velebita” u kontekstu Trumbićeve politike “novog kursa“, Ivo Uglešić: Refleksije Ante Trumbića na atentat i smrt Stjepana Radića i dr. sc. Aleksandar Jakir: Ante Trumbić i jugoslavenstvo.

Drugim dijelom skupa, s početkom u 13 sati, moderirat će dr. sc. Mladenko Domazet, a referate će imati dr. sc. Stanko Piplović: Sjećanja na Antu Trumbića, dr. sc. Željko Radić: Ante Trumbić, odvjetnik, Hania Mladineo-Mika: Iz korespondencije dr. Ante Trumbića i dr. Vicka Mihaljevića, Marijan Čipčić: Ante Trumbić i Josip Smodlaka – prijatelji i politički rivali, dr. sc. Mladenko Domazet: Ante Trumbić i Ante Biankini, akademik Nenad Cambj: Don Frane Bulić i Ante Trumbić i Branka Despotušić: Inicijative Splićana i Ante Trumbića na uređenju Bačvica.