Splićani žele uređenje tvrđave Gripe

0
Foto: hr.wikipedia.org/

On-line anketu za revitalizaciju tvrđave Gripe riješilo više od 1.700 građana. 70% ispitanika nezadovoljno sadašnjim stanjem te više od 98% njih smatra da je potrebno uređenje tvrđave.

U svrhu istraživanja posjećenosti tvrđave Gripe, zadovoljstva postojećim sadržajima te ispitivanja želja građana Splita i okolnih gradova o tome što bi voljeli vidjeti na tvrđavi Gripe u budućnosti, Grad Split u suradnji s Razvojnom agencijom Split – RaST d.o.o., pripremio je anonimnu on-line anketu u trajanju od 20 dana koja je bila otvorena do 10. studenoga. Anketi je pristupilo više od 1700 građana, te je više od 98% ispitanika potvrdilo kako smatra da je ova inicijativa grada potrebna.

Rezultati ankete koristit će kao izvor informacija studentima Diplomskog studija arhitekture u Splitu koji će na temelju ulaznih podataka dobivenih iz ankete na semestralnim radionicama oblikovati ideje za revitalizaciju tvrđave Gripe. Po završetku radionica, studentski radovi biti će prezentirani na javnoj izložbi, a građani će svoje ideje moći iznijeti i na javnoj tribini. Zaključno, na temelju preporuka struke i preferencija građana, razradit će se projektni zadatak za tehničku dokumentaciju valorizacije i prezentacije same tvrđave. Semestralne radionice održavaju se u suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu kao organizatorom i provoditeljem radionica te uz stručnu i operativnu pomoć Razvojne agencije Split – RaST d.o.o. i podršku Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela u Splitu.

Što se tiče pitanja u kojem su građani mogli predložiti svoje ideje za sadržaje na tvrđavi Gripe, najviše građana je izrazilo želju za koncertnim sadržajima zatim parkom, a neke od zanimljivijih ideja su: panoramski restoran s vinskim podrumom, kino na otvorenom, piknik zona, dječji grad, street food tržnica, knjižnica s otvorenim vrtom, kulturne večeri, virtualna šetnja s povijesnom edukacijom, teatar na otvorenom, “fortress escape” game zona, večernja tržnica, božićni i uskršnji sajam, klaster svih akademija s kvalitetnim prostorima za izvedbe i izložbe, zip line iznad grada, plesna bašta pod zvijezdama, pub u prirodi.