Otvorene prijave za 5. Dioklecijanovu amforu

0
Foto: PR

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regije i ove godine organiziraju Dioklecijanovu amforu – natjecanje profesionalnih kuhara kao i timova predstavnika medija u kuhanju koje će se održati 10. prosinca 2018. Prilika je, posebice, mladim profesionalnim kuharima da pokažu kako se snalaze u lokalnoj gastronomiji i namirnicama koje se vežu uz Split i okolicu, a pozivaju i medije da iskušaju svoje kulinarske umijeće u spremanju morskog rižota te se prijave za sudjelovanje na mail: info@skmer.hr.

Prva Dioklecijanova amfora održana je 2005. godine na inicijativu Mira Bogdanovića i njegove ekipe kulinarskih entuzijasta koje je okupio u udrugu, a druga dvije godine kasnije. Sama je manifestacija pokrenuta povodom 1700. godišnjice grada Splita, a s namjerom da se očuvaju posebnosti dalmatinske kuhinje te da se promovira Split kao cjelogodišnja gastro destinacija. Natjecanje je obnovljeno nakon višegodišnje stanke 2013. godine u Vili Dalmaciji, a tada su se prvi put za odličja i pehare borili i predstavnici lokalnih redakcija u spremanju brudeta. Zbog nepredvidljivih vremenskih prilika Amfora se od lani održava u ŠKMER-oj Kuharskoj akademiji na splitskom Spinutu.

Ove godine profesionalni kuhari se natječu u spremanju buzare i lešade. Za pehar će se boriti i tročlani timovi medijskih kuća u jednosatnom spremanju morskog rižota. Na raspolaganju će imati i dodatno vrijeme za pripremu, a organizator će osigurati ove namirnice:
– kozice
– 1 kg rižota (kojeg treba u potpunosti utrošiti)
– povrće za temeljac
– kapula, luk, petrusimul
– ulje, začini
– vino
Natjecatelji mogu ponijeti i svoje tajne sastojke, a uvjet je da je rižot bude morski, po želji i uz dodatak povrća. Mediji će kuhati u novoj Plavoj kužini, dok se istovremeno budu odvijala natjecanja profesionalaca. Sva natjecateljska jela će ocjenjivati renominirani dalmatinski chefovi i međunarodni suci iz ŠKMER-a.